Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 съвета за равномерен и бърз тен без вреда за здравето

16 юли 2024, 07:55 часа

Красивият и равномерен тен е мечтата на мнозина. Но излишната слънчева светлина се отразява негативно на здравето на кожата и други органи и системи. Трябва да почернявате правилно. Но как?

Самият тен е защитна реакция на кожата към агресивното въздействие на слънчевата светлина. В резултат на това в епидермиса се произвежда меланин. Той не само защитава кожата, но и й придава приятен кафяв оттенък. Не всеки обаче има полза от тен. Оказва се, че има начин да почернява правилно, така че слънчевите лъчи да вредят по-малко на здравето и тенът да е равномерен. За да направите това, трябва да следвате няколко важни правила.

Още: 4 прости съвета, с които ще защитите кожата си след слънчево изгаряне

Контролирайте времето си

Ако току-що сте пристигнали на морето и започвате да правите слънчеви бани, тогава не бързайте да получите пълен и наситен тен наведнъж. Със сигурност ще изгорите, което ще причини силен дискомфорт и може да навреди на здравето ви.

Необходимо е да се на слънце постепенно, като излагате тялото на краткотрайно на слънчева светлина. В този случай рискът от изгаряне е минимален, може да се избегне силно зачервяване и лющене на кожата, а тенът ще е равномерен.

Първата сесия е около половин час. Кожата трябва да свикне с излагането на слънце. Поплувайте малко и се оттеглете на сянка.

Трябва да правите слънчеви бани или сутрин, преди 10 часа или след 16 часа.

Още: Подходящото време за тен: 7 правила, които ще ви направят „мулатки“ и ще ви предпазят от изгаряния

Използвайте защита

Не пренебрегвайте слънцезащитните продукти. Това е особено важно за тези, които все още нямат тен, тоест кожата е най-малко защитена от агресивното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Ще ви трябва крем с SPF защита от 30 или по-висока. Кремовете с по-нисък фактор няма да предпазят от агресивните ефекти на слънчевата светлина.

Нанесете крема 15-20 минути преди да излезете на слънце. Продуктът трябва да се разпредели равномерно. Повторете процедурата след плуване.

Следете как се чувствате

Ако ви се вие ​​свят, телесната ви температура се повишава, имате главоболие или втрисане, трябва спешно да отидете на сянка. Ако се появи зачервяване, важно е да се измъкнете от слънцето, за да избегнете дълбоки изгаряния.

Голяма грешка е да лежите на плажа до почервеняване на кожата. В този случай изгарянията не могат да бъдат избегнати и горният слой може да започне да се отлепва.

Още: Как да запазите тена си след морето

Спазвайте режима на пиене на вода

Не забравяйте да пиете вода. Желателно е да е негазирана. По-добра е чистата вода, а не различните видове напитки. Алкохолът също е противопоказен. Водата предотвратява прекомерното изсушаване на кожата, прегряването на тялото и дехидратацията, тъй като в горещините се потим много и губим голямо количество влага.

Необходимо е да се избягва течност, която е твърде студена. По-добре е да е със същата температура като околната среда или малко по-хладна, но не ледена .

Погрижете се за кожата си след слънчеви бани

По време на слънчеви бани кожата е изложена на агресивно ултравиолетово лъчение. Влагата се губи, могат да се появят бръчки, изгаряния, зачервяване и лющене на кожата. След като се върнете от плажа трябва да се нанесе овлажнител, който ще насити кожата с влага и ще възстанови нейните защитни функции.

Източник: "Д-р Питер"

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес