Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака на човек, който не обича себе си

06 април 2024, 20:11 часа

Любовта към себе си е много важна за щастлив и хармоничен живот: благополучие в отношенията, кариерата, творчеството и приятелското общуване. Винаги да избираш и приемаш себе си, независимо какво се случва, е постоянен процес, необходим за всеки човек. Не всеки обаче може да научи този важен въпрос.

Ето как да идентифицираме липсата на любов към себе си и какво да правим с това.

Основните прояви на неприязън към себе си

Много е важно да разберете какво чувствате към себе си, дали приемате всичките си силни и слаби страни.
Това усещане не зависи от мнението на другите или промените в житейските обстоятелства, но е необходимо за душевен комфорт. Можете да тръгнете по обратния път и да разберете какви знаци показват неприязън към себе си. 

Знак 1. Ясен индикатор за наличието на проблем е самоунищожението, самонаказанието за всяко нарушение. Човек иска да навреди на себе си по някакъв начин, например, отказва храна или се ограничава до разходки, хобита и други социални дейности. 

Знак 2. Пасивна агресия, която се проявява под формата на безмилостно отношение към себе си. Например, човек казва, че има дебели крака и се принуждава да тренира интензивно. 

Ето защо не си щастлива според зодията

Знак 3. Отрицателна оценка на собствената личност, когато вместо да се концентрира върху положителните си качества, човек забелязва само недостатъци, грешки и проблеми. 

Знак 4 . Пренебрегване на нуждите и сигналите на тялото ви, навикът да изпитвате дискомфорт. Бъдете търпеливи, ако искате да отидете до тоалетната, защото сега няма време. Игнорирайте глада, като отлагате храната за по-късно.

Струва си да се отбележи, че тялото чувства тази неприязън към себе си. Той може да реагира с акне и кожни обриви. Това отразява недоволство от външния вид, вътрешно желание да се дистанцира от света и обсебеност от мнението на другите хора.

Знак 5 . Действия против волята, когато човек не действа както иска, а както му е казано. Например, искахте да ходите на танци, но майка ви ви изпрати на басейн. Това е неразбиране на себе си, отричане на желанията. Тази категория включва дългосрочен престой в токсична връзка. 

Човек, който обича себе си, няма да остане там, където се чувства зле. Каквито и да са нагласите, ролевите модели и заучените сценарии, той няма да иска да страда. Чувствате ли се зле, но не изоставяте насилника си? 

Как сами си причиняваме липса на концентрация

Една жена и нейното себелюбие

Положителното самовъзприятие е една от най-важните емоции за нежната половина на човечеството, която помага да изразят своята сексуалност. Женствеността не е само характер на тигрица и грация на котка. И какво друго? 

Да се чувстваш завършен, достоен за любов, статус, уважение, пари; 

Възможността да бъдете на първо място в живота си, да не се страхувате да правите грешки, да изпитвате различни чувства и състояния, включително слабост, да не се разпадате от критика и осъждане; 

Желанието да станете ярки, успешни, силни, красиви, да обичате себе си и да се влюбите в себе си.

За да отгледате тази много истинска жена в себе си, да й дадете защита, сигурност, любов и условия за себереализация, трябва да положите усилия. В това ще ви помогнат инструментите на телесно-ориентираната терапия - реален шанс да направите колосални промени във всички сфери на живота.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес