Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че вашият колега е нарцис

27 август 2022, 21:32 часа

През цялата си кариера ще срещате трудни колеги, които ви изтощават, отегчават и дразнят. Но нарцистичният колега е един от най-лошите типове, с които трябва да се справите. Несигурни са и не могат да понасят критика. Те могат да накарат провалите си да изглеждат като ваша отговорност, наранявайки самочувствието ви, за да повишат своето. Според проучвания нарцисистите често намират „безопасни убежища“ на работното си място.

Как нарцисистът ще си отмъсти, ако една жена си тръгне

Много често те се озовават на много високи позиции в организации, защото са умни и способни да манипулират другите. Работното място е идеално за това. Ако се справят добре, ще бъдат признати. Те ще получат повишение. На тях ще се гледа като на престижни. Това не е непременно нещо, което те могат да получат от личните си взаимоотношения. Според американска психиатрична асоциация, симптомите на нарцистично разстройство на личността могат да включват повишено чувство за собствена значимост, фантазии за съвършенство и превъзходство, усещане, че сте специален и уникален, нужда от похвала и внимание, силно чувство за право и склонност към експлоатация на другите.

Ето как да разберете дали партньорът ви е нарцис

Знанието как действа нарцисистът може да ви помогне да се научите да поставяте твърди граници, когато сте принудени да се обедините за проект с някой, който изглежда отговаря на профила. Ето големите разлики между колега с нужда от възхищение и висока увереност в своите способности и колега, който проявява нарцистични черти:

1. Уверените колеги са добре другите да са център на внимание. Нарцисистите винаги имат последната дума. 

Самовлюбените хора одобряват социалното неравенство

Психолози, които работят с хора и са се сблъскали с нарцистично насилие, казват, че нуждата да откраднат вниманието върху себе си е отличителна черта. Те могат да ви говорят или да ви прекъсват често. Уверените колеги могат да отпразнуват успеха ви и искат да видят колегите си да блестят, докато нарцистичен колега ще се вмъкне във всяка тема, дори ако е напълно неуместна, и те ще я отвлекат и ще я направят за тях.

Защо винаги се влюбвате в нарциси? Тези 4 причини ще отговорят на въпроса ви!

2. Нарцисистите са харизматични чаровници - докато вече нямат полза от вас.

В началото на работни отношения нарцисистите са добри в това да впечатляват и манипулират целите си, за да се почувстват като център на вниманието. Но когато спрете да им помагате да се чувстват превъзходни и важни, не се изненадвайте, ако видите внезапна промяна в отношението им към вас, дори ако това е след месеци или години. Можете да задоволите техните нужди, така че те да нямат нужда да показват някои от тези негативни признаци. Когато им назреят проблеми, те започват да проявяват всички негативни поведения.

6 урока, които ще научите от нарцисист

3. Те вярват, че целта оправдава средствата и показват постоянна липса на съпричастност към колегите.

Нарцистичните колеги не се интересуват дали техният успех идва за ваша сметка и може да откраднат вашите идеи.
Те ще направят всичко за този престиж, без значение дали трябва да откраднат идеите ви, за да изглеждат брилянтни.
На такива хората ще им е трудно да разберат чувствата на другите хора, дори и да искат да ги разберат, защото те са на безмилостен "лов" да гарантират собственото си нарцистично снабдяване с внимание, одобрение, престиж, възхищение, разбиране, насърчение, сила, съвършенство, пари, понякога дори красота.

10 особености в поведението на нарцисистите

Тази липса на емпатия може да се прояви и като егоизъм, пренебрежение и липса на състрадание към другите хора. Нарцистичните типове могат да използват силата си, за да ви омаловажат и тормозят. Потъпчете своите "граници", за да могат да свалят летвата при всеки следващ опит да ви потъпчат и да се опитват да ви поставят на мястото ви, така че вие да играете ролята, че сте по-малък и много по-почтителен към тях.“

9 съвета от психолог как да спорим с нарцисист

4. Те не могат да се справят с критика.

Нарцистичните колеги не отразяват и не признават грешките. Те избухват, когато чуят отрицателна обратна връзка, защото начинът, по който го възприемат, "вие не просто критикувате работата им, вие критикувате самооценката им“. Карат те да се чувстваш малък, за да се почувстват големи. Ако човек загуби контрол и ви се ядоса, че предлагате градивна критика, това е сигнал за нарцисизъм.

Нарцис или интроверт: Кога странностите трябва да се лекуват

5. Нарцистичните колеги вярват, че или сте с тях, или сте против тях.

Няма неутрална почва с нарцистични колеги. Те имат много краен подход към живота. Всичко или нищо. Или е добро, или лошо. Вие сте или победител, или губещю. Те не се справят добре с поражението. Ако подкрепяте нарцистичен колега, вие сте от добрата му страна, но в деня, в който ги критикувате, в деня, в който вече не ги подкрепяте, тогава ще преминете на страната на врага. За да се справите с нарцистичен колега, направете всичко възможно да ограничите взаимодействията си. 

ТЕСТ: Нарцис ли сте?

За разлика от нарцистичните шефове, нарцистичните колеги имат по-малко пряк контрол върху вашата кариера. Но те все още могат да организират клеветнически кампании и да съсипят трудовия ви опит, ако ви видят като враг. 

Връзката с мъж-нарцис не е приказка, а трилър! Бягай!

Няколко съвета как да се справите

Оттегляне. Имате пълното право да поставяте граници, дори ако нарцисистът ви казва друго. Препоръчително е ограничаването на вниманието и похвалите, които давате на нарцисист. Нарцисистите искат да се ангажирате с тях и да изгубите нервите си. Понякога най-добрият вариант за това как да се справите с един е да ограничите взаимодействието си колкото е възможно повече. Те обичат да виждат как хората губят самообладание. Част от това е игра на власт. Част от това е малко садизъм. Те искат да те направят да изглеждаш като разхлабено оръдие, за да могат да ти кажат в бъдеще, че си чувствителен и труден. Не се опитвайте да ги държите отговорни през цялото време. Отговорността е това, което ви забърква.

Класация: Кои са най-нарцистичните зодии?

Документирайте собствения си принос. Нарцисистите вероятно ще ви хвърлят под автобуса, така че е важно да следите постиженията си по проекти. Може да се наложи да оправдаете собствения си принос. Тъжно е, но е истина. Тя препоръча да включите хората в определени имейли и комуникации, за да увеличите видимостта на вашите приноси, ако сте принудени да работите с нарцисист по проект. Ако нарцисистът ви ругае и омаловажава и вие губите сън заради това, трябва да докладвате до човешките ресурси. 

Ако един човек е НАРЦИС, той способен ли е да обича истински?

За съжаление, нарцисистите са склонни да бъдат високи изпълнители, които често са ценени от тяхната организация. Ако преминаването към друг екип не е възможно или ако смятате, че оплакванията ви не са чути, потърсете работа на друго място. Наистина е трудно да си представим, че вие ​​като жертва трябва да си тръгнете, но това е тактика за самозащита.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес