Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини да ядем повече грах

22 февруари 2022, 10:05 часа

Грахът е една от най-вкусните и полезни бобови култури. И въпреки, че според ботаниката той е плод, то в кулинарията се използва като зеленчук, за приготвянето на различни и вкусни ястия. Грахът съдържа много полезни за човешкия организъм хранителни вещества, витамините С и К и витамините В1, В2 и В6, антиоксиданти, както и минералите желязо, цинк, калий, магнезий и фосфор и други. Той  е  с много приятен, маслен вкус и е чудесен за приготвянето на различни ястия, супи, гарнитури, пюрета, здравословни смутита и може да бъде добавен дори и в салати. Той е много полезен за здравето и затова е добре по-често да присъства в менюто ви. Днес ще ви изтъкнем 5 причини, за да го направите.

1.Здравето на човека, зависи в голяма степен от доброто състояние на имунната му система.  Тя ежедневно се нуждае от пълноценна и полезна храна, с която организма си набавя необходимите му витамини и минерали. Грахът е много полезен за поддържане на имунитета, заради съдържащия се в него витамин С. В едно с него, той сдържа и много антиоксиданти и витамин Е, които предпазват организма от инфекции и стимулират правилното функциониране на имунната система.

2.Въпреки сладкия си вкус и високият си гликемичен индекс, граха има свойството да стабилизира нивата на кръвната захар в организма. Това се дължи на високото съдържание на сложни въглехидрати, фибри и протеини, които се освобождават бавно, увеличават чувството за ситост и така човек не се чувства гладен по-дълго време.

3.Грахът е много полезен и за очите. Съдържащият се в него витамин А ни предпазва от редица очни заболявания. Той е мощен антиоксидант, който има способността да поддържа зрението ни в много добро състояние.

4.Грахът е много полезен и за здравето на сърдечно-съдовата ни система. Съдържащите се в него калций, магнезий и калий са много ценни за добрата работа на сърцето, а фибрите спомагат за намаляване нивата на холестерола и подобряване функциите ва сърдечно-съдовата система. Ето защо, редовната консумация на грах ще намали риска от сърдечни заболявания и ще подобри функцията на кръвоносните съдове.

5.Фибрите са много полезни за цялостното поддържане и здраве на човешкия организъм. Високото им съдържание в граха води до редица ползи, защото те, освен че регулират нивата на кръвната захар и се грижат за сърцето и зрението, но и подобряват храносмилането и работата на стомашно-чревния тракт. Неразтворимите фибри, удължават  усещането за ситост и подобряват усвояването на съдържащите се в тях хранителни вещества.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес