Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 основни страха на насилника, които той старателно крие

01 юни 2024, 23:11 часа

Насилникът е колос на глинени крака: той често създава впечатление на силен и самоуверен човек, но всъщност има повече слабости от другите хора.

Желанието на тиранина да унижава и да държи жертвата под контрол е само начин на самозащита: властта помага да се намали чувството за малоценност, което изяжда жертвата. Ако познавате основните страхове на насилника, ще разберете какво го движи, ще можете да видите ситуацията по-ясно и да се противопоставите на агресора.

Как да разпознаете насилника вкъщи, преди да е станало късно?

От какво се страхува насилникът

1. Загуба на контрол

Докато насилникът чувства, че жертвата е в негова власт, подчинява му се, страхува се да му пресече пътя, той се чувства на коня: слабостите му са безопасно скрити, той успешно доминира, създава образа, от който се нуждае.

Но ако един ден автократичният шеф бъде заменен от друг професионалист или съпругата му изведнъж започне да отстоява границите си, това ще бъде изключително болезнено преживяване за бедния насилник.

Ако предположим, че съпругата отиде на психолог или прочете правилните книги, започне да установява свои собствени правила, да се измъква от психологическата и материалната зависимост от тиранина, той ще започне да се паникьосва и може би ще се опита да увеличи натиска, ще започне да я обезценява и унижава още повече, да я заплашва, да прехвърля вината върху жертвата. Ако тя не се откаже и продължи да държи на своята защита, неговите страхове и несигурност ще се увеличат.

Спокойствието на човека, липсата на емоционални реакции, ясните въпроси и отговори без опити за подчинение са отлични оръжия срещу вампира насилник, който не получава нужното му страдание от беззащитния роб или робиня. Така той губи интерес.

2. Срам, излагане на показ

Насилниците почти винаги са двулични: за другите те могат да изглеждат почти ангели, симпатични, харизматични веселяци, които няма убият даже една муха, но само тези, които са в близък контакт с тях, знаят кои са те в действителност.

Публичното порицание е най-лошата мечта на насилника, затова той внимателно следи с кого общува жертвата му, къде ходи, какво казва на приятелите и родителите си, ограничава социалния ѝ кръг, държи я в изолация.

Ако е възможно, срещите с него трябва да се записват на диктофона на телефона и да се опитва да общува с него само на обществени места. Дръжте се уверено и не довеждайте до никакви емоции - от чувство за вина и страх до съжаление към „нещастника“: последното също е много често срещано, защото тираните не се страхуват да паднат на колене и да се покаят, когато трябва. По-късно, разбира се, те се връщат към обичайните си поведенчески стратегии.

Запомнете: колкото повече хора познават истинското лице на мъчителя, толкова по-голям е шансът да получите подкрепа и защита.

7 неща, от които насилниците изпитват смъртен страх

3. Загуба на влияние

Въпрос, който е тясно свързан с предишния. Разкритият насилник губи авторитет, хората около него престават да го уважават, да се вслушват в мнението, съветите му, а ролята на неудачник, изгнаник, загубата на чувството за собствена ценност, което не е в състояние да формира самостоятелно е истинско мъчение за тиранина.

4. Противодействие, наказание

Това е типът хора, които приемат добротата, нежността за слабост. Най-добрите качества на човека за агресора - сигнал, че може да обижда безнаказано. Злодеят ще бъде спрян от разбирането, че зад гърба на жертвата има някой силен, способен да даде мощна реакция: това може да бъде баща, по-голям брат, полицията, медиите ...

„Силата“ понякога се оказва не човек, а флашка с мръсотия или камера за наблюдение. Защо агресорът се нуждае от такива усложнения?

5. Загуба на връзка

Ако жертвата реши да си тръгне, той няма просто да я остави да си тръгне: ще се обади на майка си, на баща си, ще потърси подкрепата им, ще разиграе драма със саморазправа, ще даде обет. Без нея той се чувства зле, защото е лишен от гориво, от тапа, която запечатва дупките в самочувствието му.

Често момичетата се страхуват да напуснат мъчителите си, ала търпението и мълчанието не гарантират безопасност.

Не всеки се впуска във връзки, в които се упражнява насилие. Психолозите твърдят, че жертвата несъзнателно търси тиранин, сякаш наказвайки себе си, затова и партньорите и връзките ѝ често се оказват сходни помежду си.

За да пренапишете сценария, трябва да работите върху самоувереността си и да престанете да давате на другите правото да ви тормозят и да съсипват живота ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес