Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които задължително трябва да почистите след боледуване

15 октомври 2024, 12:02 часа

След настинка, има няколко основни неща в дома, които трябва да бъдат почистени и дезинфекцирани. Когато вие или някой във вашия дом е бил болен, една от основните грижи е как да предотвратите разпространението на инфекцията.

Още: Тези съвети ще ви помогнат да избегнете появата на учестен пулс

Заразата може да продължи до две седмици, така че дезинфекцията на споделеното пространство е от решаващо значение. Това е важно, независимо дали се опитвате да предпазите другите членове на семейството от заболяване или просто се опитвате да избегнете разпространение или повторно заразяване с върлуващото сезонно заболяване.

Обикновената настинка се причинява от група вируси, които се предават предимно по въздушно-капков път и се разпространяват от други хора, които са били заразени. Ето кои домакински предмети според експертите задължително трябва да бъдат дезинфекцирани, след като сте прекарали заболяване, както и допълнителни съвети за поддържане на дома ви свеж през този сезон на настинки и грип.

Предмети за почистване, след като сте били болни

Въпреки че почистването на целия ви дом от горе до долу би било идеално за "сбогом" на сезонните микроби, има няколко неща, които трябва задължително да почистите.

  • Изперете спалното бельо

След като оздравеете, не забравяйте да сложите цялото спално бельо в пералнята. Прекарваме много време в леглата си в почивка, когато сме болни и обикновено кашляме. Има потенциал за разпространение на патогени там и най-добре е да сведете до минимум риска чрез пране. Тъй като спалнята може бързо да се превърне в една от най-заразните зони в дома, докато сте болни, това е най-доброто място да започнете почистването.

  • Изперете кърпите

Подобно на чаршафите, хавлиите могат да съдържат остатъци от инфекцията и да се предадат на други членове на семейството. Като цяло е добра практика кърпите да се сменят и перат веднъж седмично, тъй като те могат да съдържат патогенни телесни течности, още повече, когато сте болни.

  • Прибори за хранене и пиене

Въпреки че може да е изкушаващо да използвате повторно една и съща чаша за чай през целия ден (или седмицата), най-добре е да си взимате нова чаша всеки път. Приборите за хранене и пиене могат бързо да приютят микроби. Така че не само трябва да сменяте тези прибори след всяка употреба, но трябва да избягвате да споделяте чаши/прибори с други членове на семейството. Най-добре е да не споделяте прибори за хранене и пиене, докато сте болни, за да ограничите разпространението на патогени. Уверете се, че сте почистили старателно приборите, преди да ги споделите с останалите членове на семейството.

  • Избършете електрониката си

Вероятността вашият телефон, лаптоп или таблет да са били близо до вас, докато сте били в леглото, е много голяма. Тези устройства могат бързо да се превърнат в убежище за микроби. Проучване от 2022 г. предполага, че телефоните, които рядко се почистват, може да са хранилище на патогени. Дезинфекционните кърпички могат да ви позволят да използвате повторно устройството безопасно след заболяване.

  • Избършете всички повърхности, които се докосват често

И не забравяйте да избършете всякакви повърхности, които се докосват често, като плотове или дръжки на врати. Ключовете за осветление, дръжките на вратите и плотовете трябва да бъдат дезинфекцирани, за да се унищожи всеки останал вирус, който може да се разпространи, ако някой не си измие ръцете добре. Разумно е да избършете повърхности, върху които може да са засъхнали аерозолни частици, и е добре за общата чистота и хигиена да изперете кърпите и дрехите.

Още: Лекар: Това са задължителните елементи на диабетната диета при наднормено тегло

Други начини да освежите дома си след боледуване

Добре е да държите боклука и спалното бельо отделно, да проветрявате пространството чрез отваряне на прозорци и да дезинфекцирате всички потенциални повърхности, които могат да влязат в контакт с другите, докато сте болни. Избършете повърхности, почистете с прахосмукачка, изперете, измийте чините и избършете повърхностите в банята, включително тоалетни, мивки и душове.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес