Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 най-чести манипулации във връзките, които водят до раздяла

24 октомври 2024, 21:30 часа

Обикновено връзката между мъж и жена започва като в приказка: чувство на любов, грижа и мечти за бъдещето. Но по някаква причина след известно време дори най-силните връзки започват да отслабват. Какво не е наред?

 

„Караме се, което означава, че не сме подходящи един за друг“

Още: Защо избираме мъже, които ни нараняват?

Много хора възприемат всяко несъгласие като негатив и знак, че нещо не е наред в двойката. Конфликтите изглеждат като нещо болезнено, предизвикващо вълна от неприятни емоции.

Конфликтът е възможност да се опознаете по-добре, да разберете желанията и нуждите на партньора си. Вижте какви ценности и граници има всеки от вас. Можете да се издигнете над своите страхове, оплаквания и заедно да решите какво пречи на взаимното разбирателство.

 

„Мъжът трябва да ме подкрепя“

Още: 6 признака, че съпругът ви не е зрял човек, а тийнейджър в костюм

Разбира се, мъжът във връзка трябва да поеме отговорност. Когато прави това с радост, той дава възможност на жена си да се почувства свободна и вдъхновена.

Съвременното общество обаче често прехвърля цялата отговорност върху мъжа, забравяйки значението на жените в това уравнение. Но отношенията са дело на двама души, тоест взаимен обмен на енергия.

В основата на здравите взаимоотношения е взаимният обмен. 

 

Още: 7 фрази табу за мъжете, когато разговарят с жените си

„Жената трябва да е слаба и зависима“

Всеки човек влиза във връзка с уникален набор от ценности, вярвания и опит. За да се развие една връзка, е важно да се разбере, че партньорите могат да изпълняват различни роли и тази разлика не е причина за конкуренция, а източник на сила и растеж.

Но стереотипът, че жената трябва да е слаба, я лишава от възможността да изрази истинската си сила, намалява личната й стойност и я принуждава да избере отношение на зависимост, което в крайна сметка разрушава връзките.

Мъжът, който се прибира вкъщи след напрегнат работен ден, иска да види в партньорката си жена - източник на топлина, нежност и мир. И жената също иска да види мъж до себе си, а не шеф или предприемач, тя търси в него защитник и опора.

Важността на обмена на енергия също е очевидна тук, тъй като всеки внася своята уникална енергия във връзката, която се допълва, а не се разрушава.

 

„Вече няма нормални мъже, никой не иска сериозна връзка“

На пръв поглед всичко изглежда съвсем логично: какво може да се направи, ако една жена никога не е срещала „единствения“, тя среща само инфантилни партньори. Въпреки това, ако се заровите по-дълбоко, става очевидно, че страхът е в основата на това вярване.

Повечето от тези проблеми се основават на болезнени минали преживявания, които причиняват безпокойство преди нова връзка. 

 

Как да поддържаме любовта и страстта в една връзка в продължение на много години

Винаги трябва да поддържате своята значимост и важност един за друг.

Когато мъжът започне да чувства, че една жена е напълно зависима от него, че не е способна да живее самостоятелно без него, интересът му към нея постепенно изчезва. Това чувство на зависимост нарушава динамиката на значимостта във връзката. Това убива страстта.

Подобна ситуация възниква и при жената. Когато един мъж стане напълно зависим от нея, тя губи интерес към него като партньор.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес