Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, богати на колаген

10 юли 2021, 09:37 часа

Колагенът определя колко здрава и еластична ще бъде кожата ви. Същото се отнася и за ставите и връзките ви. С възрастта дефицитът на това вещество се отразява негативно на външния вид на човека. Важно е да направите информиран избор и да включите в менюто си храни, кото съдържат колаген в състава си. Такива са следните 5 храни, които трябва да присъстват във вашата диета.

1. Зеле

В този зеленчук има много полезни вещества, например фибри, аскорбинова киселина, витамини С и В. И освен това, зелето е най-богатият източник на антиоксиданти, които премахват вредните токсини от тялото. В менюто на една зряла жена трябва да присъства голямо количество зеле.

2. Авокадо

Този плод оказва влияние върху кожата по най-положителен начин, съдържа огромно количество полезни мастни киселини, микроелементи, витамини, включително витамин Е - от които пряко зависи младостта на кожата. Омега-3 мастни киселини подпомагат производството на колаген.

3. Риба

Друг продукт, в който има невероятно количество омега-3. Веществото се препоръчва да се приема под формата на витамини в детска възраст до напреднала възраст. Омега-3 синтезира колаген и помага да се поддържа капацитетът на мозъка на високо ниво. Изберете по-мазни сортове риба: херинга, сьомга. Хайверът и черният дроб на рибата са много полезни.

4. Червени плодове и зеленчуци

Те съдържат най-полезния ликопен, който предотвратява вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение. Премахва свободните радикали, подобрява еластичността на кожата. По-често купувайте червени плодове, чушки, домати.

5. Чесън

За любителите на чесъна е много по-лесно да изглеждат млади. Този кореноплоден зеленчук съдържа липоева киселина, таурин, сяра, които влияят на състоянието на кожата. Не забравяйте да подправяте ястията си с чесън и кожата ви ще бъде здрава и млада за дълго време. Ако не е възможно да ядете пресен чесън, добавете сушен или пийте подходящите капсули чесън.

Всички тези хранителни продукти са лесно достъпни и са любими на мнозина. Вкусни са, което до голяма степен улеснява по-честата им консумация. Всеки би предпочел да бъде здрав и красив благодарение на ежедневна грижа с естествени продуктки, вместо да се налада да се лекува или да ходи на скупо платени козметични процедури.

Правилното хранене е ключът не само към здравето на тялото, но и към здравословното състояние на кожата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес