Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 Причини, поради които жените може да имат повече стомашни проблеми от мъжете

17 юли 2024, 11:45 часа

Ако сте в социалните мрежи, може би сте чували израза "секси момичетата имат стомашни неразположения", като начин да се пошегувате със стомашно-чревните проблеми.

И макар да е казано на шега, възниква следния въпрос – защо сякаш жените имат повече стомашни проблеми от мъжете?

Нека се задълбочим в причините, поради които жените имат склонност към подобни проблеми и какво може да предприемат, за да поддържат чревното си здраве.

1.  Менструация

Ако някога сте усещали, че храната лесно разстройва стомаха ви около периода на вашия цикъл, или че имате повече газове преди менструация, то има причина за това. Вашият менструален цикъл оказва влияние на стомашно-чревния ви тракт, като може да повлияе и на изхождането.

Жените и пациентите с месечен цикъл често съобщават за стомашен дискомфорт, диария, храносмилателни проблеми, запек и рефлукс в този период. А тези, които вече имат съществуващи проблеми с червата, може да изпитват по-сериозни стомашни неразположения преди и по време на своя цикъл.

Защо получавам диария по време на моя цикъл?

За да разберете защо може да получите диария по време на вашия цикъл, трябва да разгледате какво се случва в тялото ви по време на менструация.

Менструацията е естествен процес на изхвърляне на лигавицата на матката. Прогестеронът е противовъзпалителен репродуктивен хормон, произведен от вашето тяло, чийто стойности намаляват, когато наближавате цикъла, предизвиквайки възпалително състояние в матката. Химическите медиатори (посредници), наречени простагландини, действат върху матката, което активира белите кръвни клетки, които помагат на тъканта да се разгради и да предизвика появата на вашия цикъл.

Смята се, че простагландините, в комбинация с намаляването на хормоните естроген и прогестерон, са причина за стомашно- чревните промени преди и по време на менструация. Това е така, защото докато простагландините действат върху матката, те могат да действат и върху близките чревни тъкани, причинявайки възпаление.

Важно е да се отбележи, че не всеки получава диария или друго стомашно-чревно неразположение около своя цикъл. Ако жената вече има чревни проблеми, то е по-вероятно по време на менструация да настъпят промени в червата. Поради тази причина, може да искате да се консултирате с вашия лекар, ако изпитвате нередовен дискомфорт с червата по време на менструация.

Качествена добавка с желязо за жени

Жените в менструална възраст са предразположени към по-ниски нива на желязо поради загубата на желязо в червените кръвни клетки, които се изхвърлят всеки месец по време на менструация.

Приемането на добавка с желязо е най-лесният начин да си набавите вашата дневна доза желязо. Въпреки това, много жени не обичат да приемат такива добавки, защото те може да дразнят стомаха. Затова създадохме специална формула в Solgar.bg, точно за такива случаи.

2.  Менопауза

Горещите вълни и нощните изпотявания са най-известните симптоми на менопаузата, но те не са единствените. Много жени, преминаващи през менопауза и перименопауза, изпитват подуване на корема, стомашен дискомфорт и промени в изхождането. А тези, които имат вече съществуващи проблеми с червата може да открият, че те се влошават по време на менопаузата.

Изследванията показват, че жените имат по-малко разнообразие в чревния микробиом по време на менопаузата, поради по-ниските нива на естроген. Освен това, естествените спадове в прогестерона може да доведат до по-пропусклива чревна бариера, което позволява на микробите да въздействат на червата и да предизвикват възпаление.

3.  Култура на хранене

"Културата на хранене" се отнася до натиска, който се оказва предимно върху жените да променят или ограничават храненето си, за да влезнат в "идеалния" тип тяло.

В интервю за Business Insider, д-р Кайл Столър, гастроентеролог и директор на Института за стомашно-чревна моторика към Масачузетската болница, казва, че стриктните диети или нарушеното хранене може да променят вида на чревните бактерии, които подпомагат храносмилането. Ако след това човек се опита отново да въведе тези храни, организмът може да ги усвои по- трудно, което може да причини временен стомашен дискомфорт.

Ограничаването на определени храни или следването на драстични диети може да се отрази негативно на вашата храносмилателна система. Вместо това, опитайте да се храните балансирано с меню, богато на плодове и зеленчуци, за да подкрепите здравето на стомаха и червата. И не забравяйте да се консултирате със здравен специалист, ако показвате признаци на хранително разстройство.

4.  Стрес

Жените са стресирани, при това много повече от мъжете.

Жените съобщават за по-високо средно ниво на стрес от мъжете и са по-склонни да оценят нивата си на стрес между осем и десет, в сравнение с мъжете.

Някои изследвания показват, че жените са по-склонни да приемат вътрешно стреса, докато мъжете са склонни да го изкарат под формата на агресия или импулсивност.

Благодарение на чревно-мозъчната ос и връзката между мозъка и червата, стресът може да изиграе голяма роля за чревния дискомфорт.

Част от вашата нервна система — ентеричната нервна система — е вградена в лигавицата на стомашно-чревната система и понякога се нарича "вторият мозък", защото разчита на същите видове неврони и невротрансмитери, които се намират в главния и гръбначния мозък.

Когато изпитвате стрес, мозъкът ви може да премине в режим на борба или бягство. В отговор на това храносмилането се забавя или дори спира, за да може тялото да се фокусира върху справянето с възприетата заплаха.

Ето защо управлението на стреса е важно не само за вашето психическо благополучие, а и за здравето на червата ви.

Промените в женските хормони по време на менструация и менопауза, културата на хранене и увеличеният стрес са причините, поради които жените може да имат повече стомашни и храносмилателни проблеми от мъжете. За щастие, приемането на подходящите добавки може да ви помогне да поддържате здравословна храносмилателна система.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес