Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 домакински задължения, за които опитните домакини не губят време

06 февруари 2022, 15:20 часа

Човек може да прекара почти два часа на ден в почистване на дома. Винаги има какво да се прави, особено ако за чистотата в жилището се грижи само един човек.

Съвременните хора, на които все не им достига времето, обаче са осъзнали, че някои неща отнемат ценни часове и минути.

Съвременните домакини добре знаят, че  част от задачите в домакинството могат да се вършат много по-рядко от вече приетото.

1.           Изтриване на вече измитите съдове с кърпа

Дори и най-чистите кухненски кърпи имат патогенна флора, която в крайна сметка оставя своите следи върху съдовете. Най-лесният начин е да се оставят съдовете да сами да изсъхнат. Днес рядко домакините имат време и сили да подсушават съдовете след като ги измият. В много домакинства се използва съдомиялна машина.

2.           Често почистване на подовете с прахосмукачка

Ако в къщата няма малки деца или животни, тогава за поддържане на реда е достатъчно да почиствате подовете с прахосмукачка веднъж седмично. Ако никой не влиза в стаята, тогава броят на почистванията може да бъде намален до 1 или 2 пъти месечно. Да не говорим колко можете да улесните чистенето с покупката на прахосмукачка робот.

3.           Винаги да гладите спалното бельо

Много по-лесно е да купувате спално бельо от материали, които не се мачкат. Така няма да се налага да гладите чаршафите, за да им придадете добър вид след пране.

Също така, перфектните домакини препоръчват да закачате все още леко влажните чаршафи на закачалки или да завивате изсушено бельо на ролки. Така ще предотвратите излишното намачкване. В случай, че имате сушилня, всичко казано по-горе просто губи смисъл.

4.           Да перете щорите

Върху тези интериорни предмети наистина се натрупва прах. Достатъчно е обаче да ги перете веднъж на няколко месеца.

Освен това, заради честото пране, тъканта губи цвят и се деформира. А не искате да си купувате нови щори всяка година, нали?

Ако имате много щори, тогава ще трябва да отделите твърде много време. Когато става въпрос за тънка тъкан и деликатни материали, по-добре е внимателно да ги сгънете и да ги съхранявате отделно от другите неща.

В наши дни, когато всички са на работа от сутрин до вечер, домакинските задължения за нещо, което ни идва в повече. Затова е най-добре да се включват повече членове на домакинството и да всичко да приключва по най-лесния начин.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес