Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3-те неща, които дадоха тласък на човечеството

16 декември 2022, 13:33 часа

Човечеството е извървяло дълъг път, за да стигне до положението, в което се намираме ние в момента. Ако погледнем историята дори преди 200 години, ще установим колко по-напреднали и различни сме самите хора, но и устройството на света. Част от нещата, благодарение на които сме достигнали дотук, са не само течащата вода, медицината, иновациите, самолетите, но и много други неща, които в даден момент от историята са дали тласък на човечеството. 

7 от най-важните изобретения в историята

В следващите редове ви представяме малка част от тях:

Памук

В историческото ни минало също са съществували епидемии, които обаче вземали много повече жертви не само заради условията на войни, но и заради липсата на медицински лекове, тежки условия на живот и т.н. Ще ви дадем пример, който е сравнително скорошен - началото на 19 в., когато тифът се разпространил в огромни територии. Ако не сте наясно със същността на болестта - тифът представлява бактериална инфекция, разпространявана чрез въшките. По време на тези епидемични вълни, производителите на облекла били възпрепятствани да произвеждат такива, тъй като вълната като материал може да привлече въшките. Но с появата на памука животът им е значително по-улеснен, паразитите не се “разбират” много добре с този материал и го отбягват, а и е много по-лесен за дезинфекция и почистване.

12 изобретения, за които да благодарим на жените

Четка и паста за зъби

В миналото грижата за устната хигиена можем да речем, че въобще не е съществувала, а не са и никак малко случаите, в които човек се влошава поради зъбен абцес и дори се е достигало до неговата смърт. В днешни дни обаче това е почти немислимо да се случи, благодарение на ежедневната грижа за устната хигиена - паста за зъби, конци, вода за уста и разбира се, четката за зъби, а на почетното място е и денталната медицина. 

И макар четката и пастата за зъби да ни спасяват от много проблеми, много от експертите са на мнение, че високото съдържание на флуорид в повечето пасти всъщност крие други рискове за здравословното ни състояние.

Изобретатели, убити от своите изобретения

Обувки

Едва ли някой си мисли, че преди стотици години хората са имали какво да носят на краката си. Всъщност първите подобия на обувки се появяват едва през 15. век. Историята помни редица паразитни болести и епидемии, причинени именно от ходенето боси. Такъв е случаят по югоизточните територии на САЩ, където имало бум на паразитни болести, тъй като населението се движело босо по почва, заразена с паразити от изпражнения на болни пациенти. Най-често паразитите, които причиняват инфекции от ходене бос, са анкилостомите - промъкват се в организма ни през кожата между пръстите или рани.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес