Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 признака за невротичен мъж, който ще съсипе живота ви

04 септември 2024, 09:11 часа

Вече научихме как да разпознаваме насилниците, но какво да правим, ако те не са основното зло?

Какво е невротизъм и как да го разпознаем

Невротизмът се проявява в набор от симптоми: резки промени в настроението, тревожност, проблеми със самочувствието. Всички тези симптоми се редуват помежду си и в зависимост от ситуацията могат да бъдат изострени от съпътстващо токсично поведение.

Още: Добре ли е да се правят скъпи подаръци на мъж?

Откриването на невротизма в ранните етапи невинаги е възможно, тъй като човек, познавайки собствените си характеристики, си слага социална маска на приятен събеседник или партньор, но истинското лице се разкрива по-късно. Но алармените камбани не могат да се скрият: нестабилната психика и ниската самооценка все пак се издават.

За основна опорна точка, която партньорът-невротик, служат чувствата ви, когато сте заедно. Постоянното усещане, че „нещо не е наред“ - това е именно аларменият сигнал, който не бива да се пропуска. Няма да можете да формулирате точно какво не е наред, ако ви попитат, но на тези чувства си струва да се доверите.

Кои са признаците, които показват, че мъжът е с невротични наклонности? Отговаря Елена Ярикова - кандидат на психологическите науки и психолог.

Какво издава един невротичен мъж?

Още: 10 признака, че един мъж е идеален за съпруг

Тревожност

Това е истинската причина, но тя по-често е прикрита като грижа или искрени чувства. Тревожността е следствие от липсата на вътрешна подкрепа и увереност. Такива хора винаги се нуждаят от потвърждение на своята значимост и нужда, затова задържат вниманието на партньора по всички възможни начини. В хода вървят не само положителни прояви, но и конфликти, контрол, обида.

Ето защо с такива партньори винаги сте като на ръба на вулкан - не знаете какво ще ги удари в главата след час, ден или седмица. Липсата на увереност в себе си поражда същата липса на доверие в другия човек, затова невротичните мъже винаги са ревниви, съмнителни, контролиращи.

Липса на стабилност

Още: Мъжете с какъв тембър на гласа могат да хипнотизират жените

Говорейки за взаимоотношения с мъж, си представяме надежден партньор с цели и ясна житейска позиция. За невротичните мъже не може да се каже това, думата стабилност - не е за тях. В разговорите те могат да се хвалят и да показват елементи от статуса си, но ако се задълбочите, като правило това е посредствено работно място, липса на каквито и да било постижения в живота и девалвация на общоприетите ценности.

Във взаимоотношенията с такъв човек също не всичко е гладко - спокойният живот често се нарушава от скандали или претенции. С невротиците е трудно да се планира бъдещето, а те, между другото, не обичат да го правят, живеят на принципа „тук и сега, а после ще видим“.

Негативност

Невротичните мъже в повечето случаи са негативни, оплакват се и са недоволни от всичко. Дори в доброто те търсят недостатъци и отрицателни черти. Същата тази несигурност поражда у невротиците подозрителност и недоверие. Оттук идва и желанието да ги контролирате и да им казвате как да правят нещата.

Най-лесно е да се проследи тази особеност в обичайните му действия: шофиране, отношение към персонала на обществени места, общуване с приятели. Ако първата реакция на даден човек на всичко е отрицателна и той е рязък и груб в повечето ситуации, това е ясен признак за невротично поведение.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес