Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 навика, които ви състаряват преждевременно

23 юли 2024, 08:20 часа

Избледняването на кожата и преждевременните бръчки се дължат не само на лошия начин на живот, но и на тези очевидни вредни навици, които на пръв поглед изглеждат напълно безобидни. Какво трябва да спрете да правите, за да останете красиви и млади възможно най-дълго, разказа козметикът Лана Абасова.

Не използвате овлажняващ крем

Ниското ниво на влага в кожата е една от причините за ранната поява на първите бръчки. Това е така, защото фибробластите с възрастта вече не могат активно да произвеждат хиалуронова киселина, която е в състояние да заключва водните молекули във вътрешността на епидермиса. Така кожата започва да губи своята твърдост и еластичност, като постепенно се покрива с бръчки.

Ако не използвате овлажняващ крем, който има за цел да компенсира липсата на влага, бъдете готови за появата на сухота и лющене, последвани от първите бръчки. Той трябва да се нанася сутрин и вечер и да се избира в зависимост от типа на кожата ви. За тези, които имат суха кожа, са подходящи подхранващи кремове, докато тези, чиято кожа бързо се омазнява, трябва да използват продукти с лека текстура.

Не полагате грижи за кожата на ръцете и шията

В стремежа си към красота жените полагат толкова големи грижи за лицето си, но напълно забравят за кожата на ръцете и шията си. Между другото, това са зоните, които не могат да бъдат прикрити от никаква козметика. По състоянието им лесно може да се определи възрастта на жената: сбръчканата кожа на ръцете и набръчканата шия издават всичко чисто.

Кожата на ръцете и шията има малък брой мастни жлези, затова тези зони се нуждаят от интензивно овлажняване и подхранване. Не забравяйте да нанасяте крем не само на лицето, но и на тези зони два пъти дневно. Когато купувате овлажняващ крем, обърнете внимание на съставки като хиалуронова киселина, пантенол и различни растителни екстракти. Те ще ви помогнат да запазите кожата си еластична и гладка възможно най-дълго време.

Подмладяване или състаряване: Какво червило да изберете на 30, 40 и 50 години?

Измивате лицето си, докато не изпищи

Навикът да се мием до усещане за силно стягане, или както се казва - до писък, се отразява негативно на състоянието на епидермиса. Факт е, че агресивните почистващи препарати с неправилно ниво на рН лишават кожата от липидния слой, който изпълнява важни защитни и бариерни функции.

Избирайте меки измиващи продукти за лице, които могат да почистят епидермиса от себума и остатъците от грим, но няма да изсушат кожата. Обърнете внимание и на типа на кожата си. Ако на лицето бързо се появява мазен блясък, изберете гел текстури, ако кожата има много лющене - пенещи се средства.

Забравяте нанасянето на слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем е продукт за грижа за кожата, без който не можете да излезете навън, особено през горещото лято. Козметолозите многократно са заявявали, че ултравиолетовата светлина може да причини преждевременно стареене на кожата, както и да провокира развитието на меланом.

Слънцезащитният крем не трябва да бъде изключително плажен атрибут, той трябва да се използва дори в града. Изберете оптималното ниво на защита - поне 50. Грижата и декоративната козметика с по-ниско ниво на филтри не са подходящи - тя няма да може да предпази кожата от въздействието на слънчевата светлина.

Тези навици водят до състаряване на кожата

Постоянно прегърбване

Навикът да се ходи с гръб на колело не само води до забележимо нарушение на стойката, но и значително се отразява на качеството на кожата.

Първо, нарушава се мускулният баланс - някои мускули се удължават, а други се скъсяват. След това кожата започва да увисва под долната челюст, образувайки втора брадичка.

Второ, навикът постоянно да държите в ръцете си джаджа с изкривен гръб и спуснат врат се усеща под формата на гънки на шията, които по-късно се превръщат в така наречените пръстени на Венера.

Трето, прегърбването поддържа в напрежение платизмата - много важен мускул, разположен на предната повърхност на шията. В състояние на хипертонус той издърпва кожата и я разтяга до степен да създаде мастна гънка под брадичката.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес