Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 мита за имунитета, в които трябва да спрете да вярвате

12 май 2024, 17:13 часа

Заболяването винаги се оказва досадно, дори и да не е сериозна диагноза, а по-скоро безобидна хрема и настинка. От една страна, да се простудим е съвсем нормално - лекарите смятат, че е допустимо възрастните да боледуват 2-3 пъти годишно, а децата - 6 и дори 8 пъти. От друга страна, ситуацията, при която вие или децата ви хващате буквално всякаква болест, не е твърде нормална и може да бъде тревожна. Означава ли това, че нещо не е наред с имунната система?

"Термините "силен" или "слаб" имунитет не се използват за поставяне на диагноза или характеризиране на даден пациент. От друга страна, имунодефицитите са друга тема. Така се наричат сериозните заболявания, при които имунната система не работи нормално по една или друга причина. Невъзможно е да се справим с имунодефицитите, като променим диетата или спортуваме, това са заболявания, които трябва да се лекуват", казва Олга В. Малиновская, ръководител на медицинския отдел на KDL Laboratory Network.

Как да се справим със слабия имунитет?

Можете да оцените имунитета си, като си направите тест "Имунен статус", който ще покаже евентуални слабости или ще потвърди, че всичко с тази система е наред. Имунитетът наистина може да отслабне под въздействието на редица фактори. За това какво му влияе и как да повишим имунитета, не всеки знае - мнозина са във властта на митове и заблуди, които нямат нищо общо с реалността.

Стресът не оказва влияние върху имунитета

Стресът е сериозен фактор, който влияе на имунната система. Стресовите събития са съпроводени с производството на стресови хормони, които нарушават протичането на много процеси в организма, включително намаляват ефективността на имунния отговор. Човек, изпитващ хроничен стрес, често става уязвим към инфекции.

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

За укрепване на имунитета е необходимо да консумирате кисело мляко

От телевизионните екрани ни казват, че киселото мляко съдържа полезни бактерии, които имат положителен ефект върху чревната микрофлора и имунитета ни като цяло. В киселите млека наистина има такива бактерии, но техният брой е доста малък, за да могат да окажат някакво въздействие върху организма, освен това по правило не са в състояние да заселят червата и да се размножат в тях в значителни количества.

Ваксинациите само натоварват имунната система

Ваксинациите са ефективен начин за предпазване от много инфекции. Ваксините наистина карат имунната система да "работи", така че в случай на истинско заболяване тя да е готова да отблъсне инфекцията. В повечето случаи това натоварване остава незабелязано за организма. Експерти от цял свят са убедени, че ползите от ваксинирането далеч надхвърлят хипотетичните вреди от ваксинациите.

"Управление на стреса и намаляване на нивото му, балансирано хранене, навременни ваксинации, здравословен сън - 7-9 часа в денонощието, активен начин на живот, нормализиране на теглото, редовно излагане на чист въздух - всички тези съвети, които може да изглеждат тривиални, наистина играят "в ръцете" на имунната система и я укрепват", - напомня Олга Малиновская.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес