Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 лесни начина да изчистите ръцете си след работа в зеленчукова градина

29 септември 2024, 17:30 часа

Разказваме ви как да премахнете мръсотията под ноктите си след градинарство и какво можете да използвате, за да почистите ръцете си от доматената люспа.
 
След работа в зеленчуковата градина или в градината да измиете ръцете и ноктите си понякога може да е много трудно. Понякога дори ръкавиците не спасяват - мръсотията все още е вкоренена. Нито домакинският сапун, нито прахът за почистване заедно със старата четка за зъби могат да помогнат за отмиването ѝ. Как да измиете ръцете си от земните работи? Съществуват няколко прости и изпитани начина.

Как да измиете ръцете си от наслоената мръсотия

Захар + сапун

Още: Мляко с изтекъл срок? Ето как да го използвате вместо да го изхвърляте

Скраб от захар и сапун или пяна за вана идеално почиства и подхранва ръцете ви.

Смесете 1 ч.л. захар + 2 ч.л. течен сапун или пяна за вана и втрийте тази смес в ръцете си. Разтрийте със стара четка за зъби и след това изплакнете.

Между другото, по-добре е да вземете катранен сапун - той е по-ефективен от козметичния или дори домашния сапун. Такъв скраб премахва вградената мръсотия, както и лющенето и изветрянето. След това намажете ръцете си с крем.

Сода + мляко

Още: Подрязване на хортензиите през есента: Внимавайте да не съсипете цъфтежа

Ваната от мляко и сода също е добра за разтваряне на мръсотията, която остава под ноктите, в порите и пукнатините, и избелва кожата на ръцете.

Вземете 1 част мляко и 1 част вода, загрейте малко, добавете 1 ч.л. сода за хляб. Дръжте ръцете си във ваната 15 минути, след това разтрийте със стара четка за зъби особено замърсените места и измийте.

Такава вана почиства не само ръцете, но и краката - например след ходене с боси крака по земята или тревата.

Ревен, киселец, червено френско грозде

Още: Как да съберете и засадите розови семена в 7 лесни стъпки

Сокът от плодове на червено френско грозде е отлично средство за премахване на петна по кожата. Особено подходящ е за отстраняване на следи от плевели и след плевене на зеленчуковата градина.

Смачкайте няколко плода в ръцете си и избършете замърсените места обилно със сока.

Ако наблизо няма касис, вземете ревен или киселец.

Смачкайте едно листо от ревен или киселец и натрийте добре ръцете си. Киселината, която се съдържа в киселеца и ревена, е отлична за премахване на зеленината от доматената люспа, както и на други зелени растения.

Киселината на киселеца, освен това избелва кожата и намалява пигментацията.

И още няколко съвета за това как да предпазите ръцете си от замърсяване:

За да не се налага да търкате ръцете и ноктите си дълго време след работа в градината и в градината, можете да направите следното:

Използвайте подходящи ръкавици

Гумените и платнените ръкавици не са подходящи за зеленчуковата градина или градината. Гумените ръкавици се късат бързо, а ръкавиците от плат не предпазват от замърсяване. Най-добре е да използвате специални, дълготрайни градински ръкавици, изработени от плътен латекс и подплатени с памук.

Намажете ръцете си с крем

Преди да започнете работа, намажете ръцете си със слой подхранващ крем - той ще предотврати запушването на порите от прах и мръсотия и ще омекоти кожата.

Защитете ноктите си със сапун

Мръсотията под ноктите ви също може да бъде предотвратена. Вземете напоено с вода парче сапун и внимателно минете по него с ноктите си - така че сапунът да остане отдолу. Всичко, което остава да направите след края на работата, е да измиете сапуна.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес