Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

20 признака, че пред вас има манипулатор

19 юли 2024, 12:11 часа

Колкото и да сте прозорливи и внимателни в изграждането на отношения с хора, с които не сте били, винаги има шанс да станете жертва на манипулатор. Такива хора действат много фино и хитро, така че лесно можете да пренебрегнете триковете им. Последните, между другото, са огромен брой, обръща внимание докторът на медицинските науки, писателят Брус Й. Лий. Ето кои са най-често срещаните от тях:

1. Бързо сближаване. От самото начало на общуването задавайте лични въпроси, за да изградите доверие и да свалите гарда. Например обсъждате къде ще обядвате и само след минута преминавате към психологически травми от детството.

2. Събиране на информация. Събират всякаква информация за жертвата си, за да я използват по-късно срещу нея. Строги родители, разногласия с връстници, несподелена първа любов - всичко това може да играе в ръцете на манипулатора.

3. Огледално отразяване. Копиране на вашите интереси, възгледи и дори думи, създаване на илюзията за съвършен съюз. На човек, който харесва същите неща и говори със същите фрази като нас, е много по-лесно да се доверим.

Фразите, които издават, че някой човек е манипулатор

4. Любовно бомбардиране. Поставянето ви на пиедестал, за да ви замръзне главата. Постоянните похвали и комплименти ще разтопят сърцето на всеки и манипулаторите разбират това много добре.

5. Сексуални намеци. Флиртуват и дават надежда за нещо повече. Често безпочвени: заблуждават жертвата и превключват вниманието ѝ.

6. Много думи, малко действия. Отново активно затрупани с обещания, които в действителност обикновено никога не се изпълняват. Основното е, че жертвата е повярвала в грандиозни планове, а съблазнителните перспективи са замъглили съзнанието ѝ.

7. Ролята на мъченика. Всяко действие на манипулатора - невероятен подвиг и жертва от негова страна. Независимо дали става дума за връщане от работа десет минути по-рано от обичайното или за отмяна на среща с приятел заради внезапно заболяване на жертвата.

8. Игри на вината. Прехвърляне на отговорността за личните трудности и преживявания върху лицето.

9. Критика. Жертвата винаги е твърде глупава, безполезна и бездарна, за разлика от магическия манипулатор. Затова човек трябва да благодари на съдбата, че го е срещнала.

10. Няколко особености. Преувеличенията и обобщенията са най-добрите приятели на хитрите манипулатори. Достатъчно е да счупите чаша или да закъснеете с пет минути, за да бъдете обвинени в най-тежките грехове.

11. Заплахи. Непрекъснато заплашвайте жертвата с ходове и раздяла, ако не направи това, което й е казано да направи. В 99% от случаите всичко казано остава празно.

12. Лъжи. Не са приятели с реалността и я изопачават в своя полза. Изкривяването на фактите и избягването на ключови детайли е обичайно за манипулаторите.

Как да манипулираме манипулаторите?

13. Пренебрегване. Не се вслушват в недоволството ви. Цялата грубост и отвратителните изцепки на манипулаторите не са нищо повече от шега и моментна слабост, затова не бива да ги приемате на сериозно.

14. Натиск. Принудени сте да вземате важни решения в стресови ситуации, когато нямате време да обмислите всичко както трябва. Обзалагате се: ако жертвата събере две плюс две, всичко ще се обърка.

15. Конкуренция. Никога не допускат, че могат да бъдат по някакъв начин по-лоши от жертвата си. Манипулаторите винаги са най-умните и сръчните (по тяхно собствено мнение).

16. Игри на мълчание. Пълно ограничаване на комуникацията с жертвата с цел да я накажат. Представете си, че живеете с един човек, а той не ви говори в продължение на двадесет и четири часа - това наистина ви лази по нервите и ви изтощава.

17. Изолиране. Поставяйте под въпрос социалните връзки на лицето, за да го обвържете още повече. Роднини, приятели, колеги на жертвата - най-лошите хора на света, за разлика от добрия и грижовен манипулатор.

18. Променливост. Изискванията на манипулатора непрекъснато се увеличават, тъй като това изкарва жертвата от равновесие и я поставя в стресово състояние. Това означава, че тя не е в състояние да разсъждава рационално и да анализира ситуацията.

19. Затъмнение. Постоянно подвеждане и размиване на границите на реалността. Жертвата вече не разбира какво всъщност е направила и какво не е направила.

20. Поддържане на дистанция. Държане на чувствата настрана, за да се държат нещата под контрол. Манипулаторите не са запознати с емоционалната близост.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес