Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10-те най-лоши подаръци за Коледа

20 декември 2023, 21:13 часа

Прахосмукачки, тостери и други практични домакински уреди най-добре оставете за друг повод. Не трябва да замествате изненадата с класическа кутия шоколадови бонбони и пакет чай или кафе (колкото и ексклузивно да е). Храната е включена в Топ 5 на най-малко любимите подаръци. Продуктите за баня и душ и спалното бельо също са в немилост. 

В действителност, разбира се, подаръкът е нещо много лично. И докато можем да изберем нещо за семейството и близките си приятели, въз основа на познаването на техните вкусове, тогава често трябва да си блъскаме мозъка за подаръци за други хора. Съставихме собствен списък с подаръци, които е най-добре да не давате за Коледа (освен ако не сте специално помолени да подарите точно такъв).

Женски роман

Тъй като нежната половина на човечеството най-често се ръководи от емоциите, понякога избираме подаръци под тяхно влияние. Често даваме предпочитание не на практични подаръци, а на тези, които (според нас) ще предизвикат възхитен отговор.

Дори ако случайно сте видели женски роман в чантата на колегата си, не бива да мислите, че тя ще се зарадва, ако й подарите книгата „50 нюанса сиво“ на новогодишно фирмено парти. Само си представете колко нюанса на червеното ще се появят на лицето й, когато разопакова опаковката на подаръка пред целия работен екип.

Бельо

Да речем, ако един мъж реши да зарадва любимата си по този начин, дори е романтично. Ако обаче възнамерявате да подарите на племенницата си комплект нежно розово дантелено бельо, подгответе се, че тя най-малкото ще бъде много изненадана. Такъв подарък изглежда много странно.

Още по-лош вариант за този тип подарък е оформящото бельо. Колкото и добри да са намеренията ви, такъв подарък само ще разстрои този, на когото го поднесете.

Как да изберем хубав коледен подарък?

Лифтинг крем за лице

Да се грижат за своя външен вид е важно за много жени в наши дни. Разбира се, всички знаем, че с възрастта нашата кожа се променя: нейната еластичност и стегнатост се губят. Но ако подарите лечебен серум с лифтинг ефект на друга жена, уверяваме ви, че първото нещо, за което тя ще си помисли, не е, че ви е грижа за нейната красота.

Такъв подарък се счита за неправилен и неприятен намек за възрастта, след получаването на който не остава и следа от празничното настроение.

Нож

Комплект прибори за хранене може да бъде добър подарък за тези, които влизат в кулинарно училище или се подготвят за новодомско парти. Но ако имате желание да подарите на някого единствен по рода си нож, помислете отново. В допълнение към факта, че този подарък изглежда прекрасно и подозрително, има и знак, че такъв подарък може да доведе до кавга или раздяла с човека, на когото го подарявате.

Сувенири

Талисман със символа на годината - какво може да бъде по-банално? И най-важното е, че абсолютно не е ясно какво да правим по-нататък с такъв подарък. Най-вероятно ще стои на рафта и ще събира прах, докато не се премести в задното чекмедже на килера, след което всички ще забравят за съществуването му.

По-добре е да държите магнити за хладилник с имената на страните, които сте посетили, национални фигурки и сувенирно копие на будистки храм, донесено от Камбоджа. Защо други хора се нуждаят от вашите спомени? Освен това тези подаръци нямат място под новогодишното дърво.

Кога е най-добре да поставите подарък под елхата?

Самолетни билети

Зимите у нас са студени, така че кой би отказал пътуване до топлите райони в средата на януари? Това най-вероятно е мисленето на някой, който е решил да подари билети за почивка на свои приятели. Самият подарък е добър, без съмнение. Има само един недостатък - не е планиран. И ако получателят на такъв подарък не е авантюристичен пътешественик, то той може да има планове за датите, посочени на подарените билети. Двойно разочароващо е да получите хубав подарък и да не можете да го използвате.

Домашен любимец

Това е може би най-очевидният от всички неуспешни подаръци. Малко хора ще останат безразлични, ако от подаръчна кутия се появи пухкаво бяло коте. Но животното не е мебел, то трябва да бъде гледано, хранено и, ако е необходимо, отведено във ветеринарна клиника. Сигурни ли сте, че този, на когото подарявате кученце, е съгласен да стане час по-рано, за да го изведе на разходка, да похарчи парите и времето си за това живо същество?

Дори да знаете със сигурност, че това е отговорен човек, който мечтае да има мъркащо космато създание в дома си, помислете за непредвидени обстоятелства, като например алергия към козината на определено животно.

Дрехи без касова бележка за смяна

Много момичета са внимателни към въпросите на стила, те могат да оценят пола от моден бутик или кожени ботуши. И все пак, дори и да имате отличен вкус, винаги поемате риск, когато подарявате дрехи или обувки. Може да не ви харесва визуално или просто да не отговаря на размера. Без касова бележка към артикулите, човек няма да може да ги върне или да ги замени за друг размер.

Ваучер за намаление

Подаръкът обикновено предполага, че лицето, на което се подарява, не харчи собствените си пари. Следователно изобщо не си струва да давате ваучер за отстъпка. По същество това е подарък с обременителни обстоятелства - ако човек иска да го използва, ще трябва да инвестира собствени пари и да отдели своето време. „2 артикула на цената на 1“, „70% отстъпка от втората ви покупка“ и други подобни сертификати всъщност може да са полезни, но малко хора в крайна сметка ги използват.

И, разбира се, такъв подарък не прави никакво впечатление. В крайна сметка този подарък не носи нито материална стойност, нито впечатления.

Развод

Нова година означава нов живот, нали? Стремим се да оставим всички лоши неща в миналото и да гледаме с надежда към бъдещето. Това обаче не е причина да давате на партньорите си „подаръци“ под формата на предложение за раздяла. Само не в навечерието на празника.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес