Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10-те най-богати на витамин С храни

17 ноември 2021, 10:35 часа

Витамин С е сред най-важните витамини в сезона на грипа и инфекциите. Той е мощен стимулант на имунната система и подпомага справянето ѝ с патогени. Антиоксидантите му свойства потискат увреждащото действие на свободните радикали, елиминират възпалителните процеси и подпомагат възстановяването на увредените тъкани. Витаминът е приятел и на младата и здрава кожа. Той активира синтеза на колаген, с което подпомага съхраняването на младостта и изтриването на фините линии по лицето.

Витамин С подобрява усвояването на желязото и калция, с което се грижи и за здравето на костите и зъбите. Препоръчва се засилен прием на витамин С от пушачите, тъй като е важен за справяне с негативните последици от тютюнопушенето. Ценен е и с това, че предпазва организма от въздействието на различни токсини освен от тютюневия дим – замърсен въздух, изгорели газове, тежки метали и др. Най-благотворно въздействие имат витаминът, набавен чрез храната. Може да си доставите дневните дози и чрез таблетки и хранителни добавки, но препоръчваме това да става с богато и разнообразно меню.

Кои са 10-те храни, които съдържат най-много витамин С?

1.       Сред първенците е лимонът, но не се ограничавайте само до него. Грейпруфът и останалите цитрусови плодове като цяло доставят щедри дози витамин С на организма. Само 2 портокала са достатъчни, за да задоволите нуждата си.

2.       Лютите чушки са ценен източник на витамина. Те са изключително богати, но едва ли можете да изядете купичка от тях, за да задоволите нуждата си. Все пак хапвайте колкото можете, ако нямате проблем със стомаха.

3.       Червените чушки също съдържат подобно на лютите витамин С. Тук дори то е в по-голямо количество в сравнение с портокалите. Може да ги хапвате на туршия, сурови, добавени към салатата, приготвени със задушаване – както и да предпочетете да ги консумирате, те ще ви доставят ценния витамин.

4.       Във всеки грам папая има милиграм от витамина. Консумацията на 100 гр. от вкусния плод ще достави на тялото ви 100 мг. витамин С.

5.       Малко по-богат на витамин С от папаята е карфиолът – 130 мг. за 100 гр. Може да го хапвате задушен, а сега е и сезонът на туршиите – няма да ви е трудно да го консумирате и да си доставите щедри дози от витамина.

6.       Със същото съдържание на витамин С на 100 грама продукт освен карфиолът е и друг обичан зеленчук – броколи. Те също са безкрайно вкусни и полезни задушени.

7.       Сочните ягоди са един от най-вкусните начини да си набавите витамин С. Той е по-малко от 100 мг. в 100 гр. ягоди, но пък плодът е толкова полезен и сладък, че с удоволствие ще хапнете повече, за да си набавите ценния витамин.

8.       Мангото по съдържание на витамин С се доближава до карфиола и броколите. Ако предпочитате плодове пред зеленчуци, спокойно може да ги измести в менюто ви.

9.       Ананасът е малко по-беден от мангото – 80 мг. на 100 гр., но пък е чудесен избор, ако се стремите и към тънка талия, добро храносмилане и елиминиране на подуването на стомаха.

10.   Кивито е ароматен, вкусен и полезен начин да си набавите витамин С. То е богато и на калий и мед. Хапвайте го смело. Два-три броя на ден са идеално количество.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес