Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 съвета за перфектен тен

08 август 2022, 16:20 часа

Равномерния златист тен е стремежът на всеки, избрал морският бряг за лятната си почивка. Продължителното излагане на слънце обаче има негативни последици за кожата. Сдобиването с идеален тен е добре да стане с минимални рискове за здравето.

Ето няколко съвета как да се получи желаната шоколадова кожа с минимални рискове в здравословен план и с оглед запазване на добрия вид на най-големия орган в човешкото тяло.

1.  Нужда от слънцезащитен крем с защитен фактор над 30 - не само трябва задължително да се ползва защитно масло поне с фактор 30, но е нужно и да се нанесе поне 20 минути преди излагането на слънце.

2.  Честа смяна на позициите по време на плажа - това е най-добрата превенция срещу изгаряне в определена зона от тялото.

Как да имаме хубав тен? Eфективни методи!

3.  Консумация на храни с бета каротин - морковите, сладките картофи, къдравото зеле са храни, които ще подпомогнат тялото да добие тен, без кожата да изгори. Бета каротинът намалява чувствителността на кожата при типове с висока фоточувствителност.

4.  Използване на масла с естествен защитен фактор - маслото от авокадото, кокосовото масло, от малина и моркови могат да дадат допълнителна защита и хидратация, без да заместят напълно средствата за слънцезащита.

5.  Умерено излагане на слънце - дългият плаж не е полезен за кожата. Излагане на слънце за 2-3 часа е оптимално време, през което може да се добие тен, без да се рискува увреждане на кожата.

6. Консумация на храни, богати на ликопен - доматите, динята и гуавата са храни, съдържащи високи дози ликопен. Той е естествена защита срещу вредните слънчеви лъчи.

Защо тенът е полезен? Абсолютно всеки трябва да знае ТОВА!

7.  Избор на добро време за събиране на тен - за да се хване бързо тен, времето между 12 и 15 часа е най-подходящо. Тогава обаче слънцето е най-силно и може да увреди сериозно кожата. Това се отнася особено силно за хората със светла кожа.

8.  Бански без презрамки - тази идея е добра за получаване на равномерно потъмняване на кожата в зони, които не са покрити от дрехите.

9. Правилно редуване на излагане на слънце за придобиване на тен и почивка на сянка. Този ред ще попречи кожата да изгори от интензивната топлина, на която е изложена по-продължително време.

10. Подготовка на кожата преди плажа - ексфолирането на кожата преди да бъде изложена на слънце е една от възможностите. Ако не е подготвена, кожата се отпуска. Гел с алое вера непосредствено след плажа ще помогне тенът да се задържи за по-дълго.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес