Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 съвета как да спрем да ревнуваме даден мъж безпричинно

16 юли 2024, 09:44 часа

Ревността добавя страст към отношенията, но също така ги разрушава, изяжда отвътре ревнивеца и обижда другия партньор, който вероятно изобщо не е виновен за нищо. Как да спрете да ревнувате и да се напрягате?

Ревността е естествено чувство, което се поражда у всички обичащи се хора. Проблемът с ревността става, когато човек в своята подозрителност отиде твърде далеч, измъчван от безкрайни съмнения във верността на партньора, следи го, контролира всяка негова стъпка и прави сцени.

1. Стигнете до причините за ревността си

Ако не сте хванали в изневяра или откровен флирт вашият мъж, причините за изгарящата ревност се крият най-вероятно в собственото ви минало, ниско самочувствие, загубено чувство за сигурност, загубено доверие в мъжете или хората като цяло.

"Уловете" себе си в момента на пристъп на ревност: какво точно чувствате в момента? Обективна ли е оценката ви за ситуацията? Имало ли е вече подобни епизоди в миналото ви? Къде, в кой момент би могъл да се породи този страх от загуба на мъж, страх от самота, усещане за ненужност, недостатъчна "доброта"?

2. Разкажете на любимия си човек за това, което чувствате

Няма от какво да се срамувате: много хора имат този проблем и партньорът ви трябва да е наясно с него. Самият факт на подобна откритост говори за вашето доверие и разрушава стената помежду ви.

Откровеният разговор ще премахне всички фантазии и спекулации, ще изясни ситуацията и може заедно да потърсите решение. Ако един мъж ви обича, той ще се постарае да направи общуването си с други жени неутрално и да не ви наранява.

Ако смятате, че не можете да разговаряте спокойно и всичко ще доведе до конфликти и взаимни обвинения, организирайте среща в кабинета на добър психолог: той ще ви помогне да не преминавате границите и внимателно ще насочи диалога в правилната посока.

7 съвета, които ще спасят брака ви, ако ви измъчва коварна ревност

3. Контролирайте фантазията

Когато въображението се разиграва, се губи всякаква връзка с реалността и става почти невъзможно да се гледа обективно на нещата.

За да се отървете от ревността, веднага щом имате подозрения, не забравяйте презумпцията за невинност: не поставяйте любимия си човек "зад решетките", докато не се докаже, че е виновен. Трябва да включите логиката, критичното мислене и обективността.

4. Отвлечете вниманието си

За да престанете да ревнувате даден мъж, проследете проблясъка на деструктивните си мисли в момента на тяхната поява: "А къде е той сега?" и веднага превключете вниманието си на нещо друго: отидете до магазина, направете си маникюр, изчистете апартамента с прахосмукачка - не позволявайте на "ръждата" на ревността да проникне твърде дълбоко.

Когато емоциите утихнат, ще мислите логично и ще можете да прецените правилно ситуацията.

5. Поправете самочувствието си

Безпричинната ревност най-често се дължи на несигурност. Укрепвайте самочувствието си, реализирайки се в различни сфери на живота, не се спирайте на това как се отнася към вас конкретен човек, насочете енергията и вниманието си в друга посока и забележете как постепенно израствате и ставате по-добри от старото си аз, а ревността вече няма желание, сила и смисъл - нека ви завиждат.

6. Научете се да бъдете сами

Паническият страх да останете сами често е в основата на патологичната ревност. Трябва да се научите да цените свободата си, да се любувате на тишината, да оставате насаме със себе си и да се наслаждавате на собствените си мисли, дейности, творчество.

Когато страхът да останете сами изчезне, и ревността рязко намалява.

7. Обградете се с вниманието на мъжете

Не, не е задължително да спите с тях: просто така е устроен човек, че има нужда от комплименти, прояви на интерес от страна на противоположния пол. Общуването с мъже дори без връзка ще повиши самочувствието ви и ще намали вътрешната тревожност и страховете ви.

8. Не се сравнявайте с другите

За да престанете да ревнувате човека и да се напрягате, приемете като аксиома, че отношенията в двойката не са бизнес и не са пазар: има други закони.

Винаги ще има някой, който ви превъзхожда по някакви параметри: външен вид, интелект, ерудиция, икономика, сексуалност и т.н.

Това, което свързва двама души за дълги години, се крие отвъд привлекателността, физическата и нефизическата. Това е споделеният опит, преминалите изпитания и нещо неосезаемо, което или се случва между хората.

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

9. Не си присвоявайте мъж

Мъжът не е вещ: не е необходимо да заключвате своя мъж в сейф и да му се възхищавате сами.

Такива автономни отношения са обречени, всеки в двойката трябва да общува с други хора, да има свои интереси, да черпи енергия отвън и да я внася в къщата (става дума изключително за енергията от общуването). За да си позволите това, трябва да запълните живота си с интересни дейности, да се запознаете с нови хора, може би да възстановите стари контакти.

Да се отървете от ревността ще бъде много по-лесно, ако мислите за себе си, а не за това къде е сродната ви душа.

10. Подобрете връзката си

Тъй като няма смисъл да се опитвате да премахнете всички "излишни" хора от живота си, трябва да се съсредоточите върху подобряването на връзката си. Подкрепете мъжа си в труден момент, зарадвайте го, бъдете искрени и връзката ви ще стане силна.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес