Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 признака, че сте обидени, но дори не го осъзнавате

23 юли 2024, 09:17 часа

Без да го осъзнавате, можете да култивирате негодувание към някого около вас или вашите близки, дори ако не е имало открит конфликт с тях. Някои признаци, че това е така, са безпогрешни.

Понякога нещо не е наред в отношенията с човек, въпреки че не сте имали кавги или конфликти с него. Важно е навреме да осъзнаете какво ви пречи да се насладите на общуването с колега, приятел, партньор, роднина.

Има определени признаци в поведението ви към този човек, които могат безпогрешно да показват, че в душата ви се крие негодувание към него, въпреки че може да не го осъзнавате.

Негодуванието е послание за несправедливост, чувство, че не сте достатъчно ценен или уважаван. Негодуванието обикновено възниква от чувството на умора от повтаряне на действия или осъзнаване на грешка, която не е коригирана. Колкото повече време минава, толкова повече това чувство може да расте в нас и ние няма да можем да го разберем.

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

10 признака, че сте негодуващи към някого в живота си

1.       Малките неща в поведението или отношението на този човек към вас ви дразнят.

2.       Склонни сте да избягвате този човек и да общувате по-малко с него.

3.       Мислите ви постоянно се връщат към това как общувате с него.

4.       Чувствате се разочаровани или ядосани, когато сте около този човек.

5.       Спорите за всичко, когато говорите с него.

6.       Говорите с него по пасивно-агресивен начин. Използвате сарказъм, подигравки, интриги, дори унижавате.

7.       Отношенията ви са обтегнати.

8.       Трудно ви е да продължите връзката си с него.

9.       Отговаряш му много кратко.

10.   Да бъдеш около него те кара да се чувстваш емоционално изтощен.

Как да се справим с хора, които ни обиждат?

Въпреки че обидата може да създаде нездравословна връзка или дори да я унищожи завинаги, тя също може да ви бъде от полза. Това чувство е сигнал, че е време да защитите ценностите и интересите си, без да влизате в конфликт. Ако оплакванията не бъдат разгледани навреме, тогава с течение на времето това възмущение може да предизвика други негативни емоции, като гняв и чувство на неудовлетвореност, и се разпространява към други хора около вас, което може допълнително да ви изолира.

В повечето случаи най-добрият начин да се отървете от обидата е да говорите за това с човека, който е предизвикал това чувство у вас. Обяснете как се чувствате, изслушайте събеседника си в отговор, опитайте се да се разберете и изградете ясни и прозрачни граници, за да поддържате връзката. Ако няма взаимно разбиране или човекът не е готов да ви изслуша и да се опита да разбере, ограничете комуникацията с него. Няма смисъл от доказване, спор или конфликт.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес