Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща в жилището, които ви разболяват

24 януари 2022, 13:10 часа

Много хора забелязват, че се разболяват твърде често или по неизвестни причини. Опитват се да водят здравословен начин на живот, посещават лекар навреме и изпълняват всички предписания, но болестите не спират. Какви неявни причини могат да провокират влошаване на здравословното ни?

Оказва се, че някои често срещани неща в дома могат да причинят здравословни проблеми дори при млади и физически силни хора. А това означава, че е време да подредите дома си.

1. Отвор за вентилация

Неразположение без видима причина или тежка алергична реакция без самия алерген може да възникне поради натрупване на прах, мухъл и мръсотия върху вентилационния отвор.

2. Спално бельо

Един от най-приятните моменти в живота е да си легнете в уютно легло след натоварен работен ден. Но често човек дори не подозира колко неканени гости споделят леглото с него. За профилактика бельото трябва да се пере най-малко 1-2 пъти седмично в гореща вода.

3. Домашни любимци

Много хора държат четириноги приятели в апартаментите си. Но не бива да забравяме, че частиците от косми и пърхот, който се състои от кожни клетки, най-често провокират появата на алергични реакции. Най-добре е да ги почиствате с прахосмукачка по-често и да извършвате мокро почистване на всички повърхности в къщата.

4. Стари прахосмукачки

С течение на времето всяка прахосмукачка започва да отделя прах, алергени и натрупвания на бактерии по време на работа.

5. Домакински химикали

Тези препарати могат да причинят много здравословни проблеми. Много от тях съдържат вещества, които провокират развитието на ракови тумори и други сериозни заболявания.

6. Дим от цигари

Учените отдавна са установили, че пасивните пушачи страдат не по-малко от тези, които пушат. Цигареният дим моментално се утаява върху всички повърхности, разяжда тъканите и косата.

7. Плесен

Крият се на най-незабележимите места, където са особено трудни за откриване - в ъглите на банята, под тапета ви, в мазето или вентилацията. Мухълът може да причини здравословни проблеми като астма.

8. Белеща се боя

Трябва да бъдете много внимателни с белещата се боя, която остава по стените в старите къщи. Може да съдържа вредни химикали, които често са били добавяни в миналото за издръжливостта на багрилата.

9. Баня

Нещата, които са били в постоянно мокри помещения, са скрити източници на вредни микроорганизми, натрупвания на мухъл и насекоми.

10. Рафтове на хладилника

По вътрешните повърхности на хладилника непрекъснато се натрупват бактерии, пръчици и други микроорганизми, които могат да причинят отравяне или заболяване.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес