Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 мита за почистващите продукти за лице: На какво да вярваме и на какво да не вярваме

20 октомври 2024, 13:30 часа

Почистващата пяна има както почитатели, така и хора, които я избягват. Първите смятат пяната за почти идеален почистващ продукт, а вторите са готови да посочат поне един недостатък за всяко нейно предимство. Те дори не се замислят да намалят популярността на геловете за лице, а напротив, обогатяват формулите и добавят „мицеларни“ компоненти. На какво да вярвате и на какво не? Ето какво трябва да знаете за пяната за лице.

1. Висока консумация: Пяната е разточителна

Това не винаги е така. Някои средства се изразходват много пестеливо. Въпреки това, когато използвате някои почистващи пени, можете действително да забележите бързо изразходване на продукта. Може да зависи от честотата на използване на продукта (например два пъти на ден) и дори от дозатора. Пяната се дозира чрез натискане на помпата, която отделя определено количество пяна. Обикновено една помпа е достатъчна за почистване, но някои хора използват повече и тогава продуктът може да се изразходва по-бързо. Средно една бутилка пяна е достатъчна за редовна употреба от 2 до 6 месеца.

Още: Задължително трябва да почиствате езика си, казва експерт. Ето как и защо

2. Изсушава кожата: Пяната е добра за мазна кожа

Не е съвсем вярно. Свойствата на всеки продукт се определят от съставките, които съдържа. Отчитайки нуждите на кожата, производителите могат да предложат почистващи пени за различни типове кожа. Пяните за мазна кожа съдържат съставки, които имат противовъзпалително, себуморегулиращо и кератолитично действие. За тези цели се използват гликолова и салицилова киселина и цинк. Тези компоненти могат да осигурят ефект на „изсушаване“, така желан от тези с мазна кожа.

3. Почиства „твърде добре“ и изсушава: Лошо за суха кожа

Не е вярно. Функцията на пяната е да почиства кожата, премахва грима и запазва защитния хидролипиден слой. Препоръчително е да се използват пяни, за разлика от сапуна, който наистина изсушава кожата поради по-алкалното си pH. По правило почистващите пени имат рН, близко до това на кожата от 5,5, а при производството на пени за суха кожа се използват и овлажняващи съставки (хиалуронова киселина, билкови екстракти, термална вода, витамин Е, паненол и др.).

Още: Тайна съставка във водата за чистене на прозорци, за да не остават следи

4. Твърде „правилен“ състав: Не почиства добре тежкия грим

Да! За почистване на плътен или водоустойчив грим пяната може наистина да не е подходяща или ще трябва да използвате двойно измиване, което ще увеличи консумацията на продукта. По-препоръчително е да използвате, например, хидрофилно масло за водоустойчив препарат за премахване на грим и почистваща пяна като втора стъпка.

5. Почиства нежно: Подходящо за чувствителна кожа

Наистина, всяка почистваща пяна е продукт за нежно, деликатно почистване на кожата и е подходяща за хора с чувствителна кожа. Все пак е необходимо да изберете пяна, предназначена специално за чувствителна кожа, която съдържа меки почистващи агенти (мицели, кокобетаин, кокоглюкозид, полоксамери).

Още: Най-добрите начини да поддържате прозорците си безупречно чисти

6. Съдържа много ПАВ: Пени се добре, но е вредно

Всичко е относително. Повърхностноактивните вещества са необходими за създаване на пенлива структура, но те се използват и в други почистващи препарати. Някои, като лаурил сулфат, могат да причинят суха кожа. Ето защо е необходимо да избирате продукти, съдържащи меки осапуняващи съставки, както и да вземете предвид вашия тип кожа и нейните нужди.

7. Неутрален аромат: Съставът е много естествен

Логично е. Много пени съдържат растителни екстракти и масла, естествени съставки - термална вода или глина. Такива състави могат да бъдат подходящи и за любителите на органичната козметика.

8. Деликатен състав: Пяната е хипоалергенна и не предизвиква дразнене

Както вече споменахме, pH на почистващата пяна е близко до pH на кожата, така че почиства деликатно и не нарушава защитния хидролипиден слой на кожата. А пяните всъщност са с хипоалергенен състав и съдържат съставки, които предпазват от дразнене на кожата и осигуряват хидратация. Мицелите, включени в мицеларните почистващи пяни, нежно почистват кожата от замърсявания и са подходящи за хора с чувствителна кожа.

9. Деликатна текстура: Най-добре се използва като една от стъпките за почистване

Почистващата пяна може да се използва като самостоятелен продукт или като един от етапите на почистване. Пяната дълбоко почиства кожата, но се нуждае от подкрепа, ако гримът е много сложен или водоустойчив.

10. Въздух: Не е подходящ за използване с почистващи устройства

Ако използвате устройства за мокро почистване на лицето, тогава гелът или пяната са идеални помощници в тази манипулация. Преди да използвате почистващи устройства, трябва да нанесете пенливо почистващо средство върху кожата на лицето си, а пяната е идеална за тази цел.

източник: https://www.marieclaire.ru/krasota/10-mifov-o-penkah-dlya-umyivaniya-chemu-verit-a-chemu-net/

 

 

 

 

 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес