Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затворникът, участвал в катастрофа с колоездач, има ефективна присъда за убийство

12 юли 2017, 09:25 часа • 2229 прочитания

Получила се е една банална неприятност. Така зам.-правосъдният министър проф. Николай Проданов коментира случай, при който микробус на затвора в Белене е блъснал колоездач. Според него всъщност катастрофа няма, а колоездачът сам е паднал, тъй като е бил пиян.

Проданов обясни, че шофьорът Хюсмен Юсменов има право да кара микробуса, въпреки че е затворник. Причината – част от затворниците могат да са шофьори по специална заповед на министъра на правосъдието. Хюсменов е карал микробуса, защото е трябвало да откара друг затворник до болницата в Плевен по спешност – заради инсулт, каза зам.-правосъдният министър. И уточни, че това да си затворник не означава постоянно да стоиш зад решетките, а с помощта на затворници „затворническата администрация се опитва да компенсира недостига на персонал”.

На въпрос каква присъда излежава Юсменов, Проданов заяви пред bTV, че му оставали само няколко месеца и бил помилван от президентската институция. Хюсменов обаче е влязал в затвора за убийство и има 12-годишна присъда. Той имал право да кара микробуса от зимата на 2017 година.

Според Проданов при инцидента колоездачът е бил пиян и било доказано, че си ударил крака в асфалта, а не го е сгазил микробуса.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес