Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна делото срещу Симона Радева, обвинена, че е укривала Георги Семерджиев

15 октомври 2024, 16:44 часа • 417 прочитания

Софийският районен съд даде ход на делото срещу Симона Радева, обвинена в подпомагане на Георги Семерджиев да се укрие след катастрофата на бул. "Черни връх" през юли 2022 г. Съдът прецени, че няма основания делото да бъде върнато на прокуратурата, и по време на разпоредителното заседание беше обявено, че следващата стъпка ще бъде разпит на свидетели, насрочен за 19 ноември.

Припомняме, че Георги Семерджиев беше осъден на 20 години затвор за катастрофата на бул. "Черни връх", при която загинаха две момичета. В хода на делото бившата полицайка Симона Радева отрече да е помогнала на Семерджиев да се укрие в дома си след инцидента и заяви, че не е използвала стълба, за да му помогне да се прибере в нощта на катастрофата.

Радева е на свобода с мярка "подписка". Тя е обвинена за събитията от 5 юли 2022 г., когато като младши инспектор в сектор "Охранителна полиция" към 01 РУ-СДВР, е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие, след като се твърди, че му е осигурила метална стълба. С нея Семерджиев се е качил на терасата на жилището си в София и се е укрил, за да избегне наказателно преследване. Още: Окончателно: Симона Радева, която укри Георги Семерджиев, е уволнена от МВР

Делото се основава на досъдебно производство, в което са разпитани 18 свидетели и са назначени експертизи. Събрани са веществени доказателства и документи, които са внесени в съда от прокуратурата на 25 юли 2023 г.

В началото на съдебното заседание Радева и нейният адвокат Марио Найденов поискаха процесът да се води при закрити врата. Мотивът им беше, че в разпита на Георги Семерджиев, който е свидетел по делото, могат да бъдат разгласени лични данни на подсъдимата. Съдът отхвърли искането с аргумента, че заседанието е подготвително, няма да се изслушват свидетели и публичността е основен принцип на съдебния процес. Още: Провал в обвинението на прокуратурата е оставил Семерджиев само с 20 г. затвор

Адвокатът на Радева заяви, че няма основания за връщане на делото на прокуратурата, тъй като не са установени съществени процесуални нарушения. Според него също така няма причина за прекратяване или спиране на наказателното производство.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес