Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Законен ли е арестът на Джейхан Ибрямов? Говорят експерти

07 октомври 2024, 08:52 часа • 2258 прочитания

На този етап данните говорят, че задържането на Джейхан Ибрямов е незаконно. Причината е, че тук не става дума за заварено престъпление, а за подготвено разследване по простъпление, за което се е знаело, че е извършено. Това мнение изрази адвокат Силвия Петкова в ефира на Нова телевизия. Тя и конституционалистът Орлин Колевареста коментираха ареста на Ибрямов, който е с двоен имунитет - като депутат и като кандидат за депутат.

ОЩЕ: Далият подкуп на Ибрямов го е направил докато е бил в ареста или би трябвало?

По думите ѝ, за да бъде всичко чисто, е трябвало като се знае, че ще бъде извършено престъпление, първо да се свали имунитетът на депутата чрез Народното събрание и ЦИК и след това се прави разследване. "Престъпление вече има, тъй като подкупът вече е поискан. Точно това е основанието да се иска имунитета му", обясни тя.

"Завареното престъпление е буквално случайно установеното”, твърди Петкова.

"Имунитетът, който е даден на депутатите, не е за да се крият зад него и той не значи, че се толерира престъпно поведение, напротив. Имунитетът служи за това депутатите да не бъдат обвинявани безпочвено, но той не случи като щит за извършване на престъпления. Така че Конституционния съд в такива случаи допуска събирането на доказателства и извършването на определени действия спрямо лицето", коментира Колев.

ОЩЕ: Съдът реши: Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста

Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата и постанови мярка "задържане под стража" за народния представител от ДПС Джейхан Ибрямов. Така кандидат-депутатът от "Алианс за права и свободи" остава в ареста до делото, по което ще бъде подсъдим за търговия с влияние.

Ибрямов беше задържан в сряда вечерта с белязани банкноти на обща стойност 100 000 лв. Той е обвинен в търговия с влияние.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес