Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържали обвиняемия сириец ден преди катастрофата със загиналите полицаи, но бързо го пуснали

03 ноември 2022, 11:32 часа
Реклама

Сириецът Омар Абдан, който е обвиняем за причиняване на катастрофата с двама загинали полицаи в Бургас, е бил задържан от полицията ден преди инцидента. Само че бързо бил пуснат, защото от МВР смятали, че нямало достатъчно доказателства срещу незаконни негови действия. Сега проверка на Инспектората на МВР доказа, че такива са били налични.

Реклама

Припомняме, че инцидентът стана на 25 август тази година. Двама полицаи препречиха пътя на движещ се с висока скорост автобус, превозващ 47 нелегални мигранти, а превозното средство мина през патрулката им и доведе до фатален край. Именно Омар е бил шофьорът.

Лицата, замесени в извършването на това престъпление – а именно сирийският шофьор на автобуса, който е обвиняем, и още един негов спътник - са били задържани предишния ден, но са били освободени, разкри вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг в четвъртък.

„Били са пуснати, отишли са до Харманли да вземат втория автобус и се случи това, за което знаем всички“, заяви Демерджиев. И допълни, че Омар и още едно лице са били задържани ден преди катастрофата в поделение на „Гранична полиция“ в Бургас, защото са били намерени до автобус, който е бил спрян.

"В него е имало остатъци от храна, от вода. Било е очевидно за хората, които са намерили този автобус, за какво е служил той. Повече от час са прекарали в ареста, без да бъдат оформени документи, че са били арестувани", каза министърът. 

Освен Омар Абдан, беше задържан и 30-годишен сириец, живеещ в Пловдив, за когото се твърди, че ръководил групата за трафик. Според данни на прокуратурата той вземал по 3000 евро на човек за превоз, като после разпределял парите между всички участници в схемата. При акцията по разбиването на канала бяха задържани общо 12 души – сред тях има двама или трима чужденци със статут на постоянно пребиваващи у нас, а останалите са българи. Арестите бяха извършени в Харманли, Хасково, Средец и Пловдив.

Омар Абдан е задържан за постоянно и го грозят от 15 до 20 г. затвор или доживотен затвор.

ОЩЕ: Сириецът, блъснал двама полицаи, е пълнолетен - грози го тежка присъда

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес