Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев

29 юни 2024, 11:06 часа • 3292 прочитания

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа хакера Теодор Илиев, представящ се в онлайн пространството с псевдонима "Емил Кюлев". Съобщението е на МВР, но истинското име на хакера предаде БНТ. 

Реклама

Още: Хакерски пробив в британското Министерство на отбраната

Обвинението

21-годишният младеж е обвинен в извършване на компютърни престъпления - нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др. Деянията са осъществявани в периода от март 2020 г. до януари 2024 г.

Вчера, 28 юни, следователи от отдел "Киберпрестъпления" на Национална следствена служба, съвместно със служители на ГДБОП, са предприели претърсвания и изземвания. Проверени са над 20 адреса на територията на страната, като в хода на операцията Теодор Илиев е установен и задържан. Иззета е компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който хакерът се опитал да унищожи. 

Иззета е техника, разпитани са свидетели

Спрямо Теодор Илиев са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, както и по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника. Извършени са разпити на свидетели. Действията по разследване на престъпната дейност на продължават. Прокурор от СГП ще поиска от Софийски градски съд налагането на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.

Още: ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес