Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зад Сарафов като главен прокурор "стои една много широка, корпулентна фигура": Говори адв. Георгиев

15 октомври 2024, 08:07 часа • 1106 прочитания

Много е малък кръгът на хората, които могат да номинират кандидати за главен прокурор. Това заяви адвокат Емил Георгиев, едно от лицата на инициативата "Правосъдие за всеки".

Според Георгиев, след като пак имаме само един кандидат за главен прокурор, явно "се играе на сигурно". "Една много широка, корпулентна фигура стои в сянката на този избор", каза той пред БНТ. Безпрецедентно е кандидатът за главен прокурор (Борислав Сарафов) да има явни контакти с Петьо Еврото - човек, за който се натрупаха достатъчно нелицеприятни от гледна точка на закона данни, добави Георгиев. Който си поръчва и си избира главният прокурор, си гарантира липса на съдебно преследване за 7 години, каза още юристът.

Още: Организация за втори протест срещу номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор

Същевременно бившият градски прокурор на София Николай Кокинов обвини парламента, че 2 години не направи нищо да смени Висшия съдебен съвет (ВСС). Не може да няма ВСС само защото депутатите не искат да си свършат работата, добави той. Георгиев обаче не се съгласи съвсем и напомни, че от дълго време в парламента "отлежава" законопроект за промяна на Закона за съдебната власт и то касаещ избора на главен прокурор. Юристът обърна поглед и към Европейския съд заради избора.

Как като се иска сега мнозинство от 160 гласа с новия законопроект за състава на ВСС ще се съберат? Те със 120 не успяха, опонира Кокинов.

Още: България през 2013 година: Раздумката на Борисов, Найденов и Кокинов в Банкя

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес