Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зачестява агресията към бездомните животни

07 август 2018, 11:38 часа • 3734 прочитания

Напоследък зачестиха злоумишлените действия към бездомните животни. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Радостина Герганова председател на фондация „Приятели на животните“ – Велико Търново. Тя коментира, че само за последната седмица четири ранени котенца са имали нужда от медицинска помощ, заради умишлено причинени травми.

При едно от котенцата травмата е след настъпване, при другите две е след ритник, понеже няма как да се получи такава травма при удар от кола. Само едно от тях евентуално е ударено от автомобил, със счупен таз и счупени задни крачета. Едното е с много сериозна херния, коремната стена се е отворила от ритника4, каза Радостина Герганова. Тя си спомня и за няколко случая на простреляни с пушка животни от началото на годината, а едно от пострадалите кученца, е било с прекъснат гръбнак след удар с предмет.

"Котенцата са оперирани и в момента се възстановяват вкъщи, никой не откликна дори с приемен дом. За да стоят в клиниката трябва да се плаща стационар. Аз съм поела грижата за тях и ще им търсим домове, имат нужда от седмица – две за възстановяване, след това ще са готови за осиновяване", добави Радостина Герганова.

За агресията спрямо безстопанствените животни тя коментира, че винаги е била част от нормалното им ежедневие.

"Има и такива хора, които се дразнят дори, когато оставиш купичка с вода на бездомни животни, това може също да провокира агресия от тяхна страна. За съжаление си е постоянно явление. Често тези животинки се срещат с агресията на хората и в повечето случаи без основателна причина", допълни Радостина Герганова.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес