Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривовете в Елин Пелин: Главният комисар на МВР не изключи човешка небрежност

26 юли 2024, 15:46 часа • 1142 прочитания

Главният секретар на МВР Димитър Калганджиев не изключи човешка небрежност да е довела до взривовете в складовете за пиротехника в Елин Пелин, предаде БГНЕС.

Предвид горещото време ще бъдат направени просеки в северозападната част на Гара Елин Пелин, по същия начин ще бъдат направени и просеки в югозападната част на Елин Пелин. Това се прави изцяло с чел превенция, ако се разрази някакъв пожар, стана ясно от поясненията на Кангалджиев.

Още: Загиналият в пожара край Елин Пелин е университетски преподавател (СНИМКА)

„Колеги от специализирания отряд за борба с тероризма със специализирана техника влязоха максимално близо до местопроизшествието. Те констатираха, че към настоящия момент ние не можем да вкараме сили, които да гасят допълнително на земя. Това, което сме предприели като действия е изчакваме, затова не мога да ви кажа, че е преустановено всичко към настоящия момент“, заяви главният секретар на МВР.

Той обясни, че в момента тече разследване от Националната следствена служба в другия засегнат склад. „Там всичко е приключило и те извършват оглед на местопроизшествието.“, добави Калганджиев.

Според информацията, с която разполага МВР, във взривените складове са се намирали към момента на взрива 22-годишният син на собственика и още един 60-годишен мъж.

Още: Търсят кръводарители за пострадалото при взривовете момиче

Двамата обгорели са били извадени от „шестима доблестни пожарникари“ в много окаяно състояние, добави главният секретар. „След като е възникнал взрив охранителят е пристъпил към мястото на взрива и е успял буквално да извлече момичето и мъжа. Впоследствие шест доблестни пожарникари, които бяха на терен, поеха огромен риск за живота си и влязоха в горящия епицентър и извадиха доц. Шишков и след това момичето в окаяно състояние“, каза Калганджиев.

Той заяви, че в складовете не е имало бункер или някакво специално секретно помещение, в което да се укрият хората. Имало е помещение, но то не е обособено като бункер, а е помпена станция, но то се е намирало в центъра на складовете. „По наша преценка то е далеч от мястото, където е възникнал първоначалния взрив“, обясни главният секретар на МВР.

„Взривът е възникнал в складово помещение, което е разположено в началната част вляво. Не можем да кажем как е възникнал. Имаме някакви първоначални данни“, каза Калганджиев.

Още: След взрива в Елин Пелин: Терзиев проверява всички убежища

По информация на МВР доц. Шишков е правил подготовка за пиротехника за някакво тържество.

„Най-вероятно се касае за някаква човешка небрежност“, не изключи главният комисар на МВР.

Калганджиев заяви, че евакуираните хора не трябва да се притесняват за имуществото си. „Сигналът за БГ алерт беше подаден от мен, бях един от първите хора станали свидетели на големите взривове. Ако вие ги бяхте видели, и вие щяхте да действате по този начин“, уточни той.

Главният секретар призова евакуираните граждани в спортната зала на Елин Пелин за търпение, защото се касае за тяхното здраве.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес