Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взеха шофьорската книжка на мъж, не му достигало образование

13 септември 2024, 07:48 часа • 3365 прочитания

Взеха шофьорската книжка на мъж с аргумента, че не му достигало образование. Той изкарал курс преди няколко години, издържал изпитите и взел свидетелство от КАТ.

По-късно го спират и му взел книжката с твърдението, че дипломата му е недостатъчна. Всичко това се случва, без да има извършено  нарушение на пътя.

ОЩЕ: Официално: До 4 се ограничават опитите да вземеш шофьорска книжка

Как се стига до ситуацията?

Когато се записал на шофьорския курс Тони Спасов показал диплома за основно образование. "Напълно редовно всичко си изкарах. Отидох в КАТ, подадох си документите за книжката, след три дни си я взех”, разказа той в ефира на Нова телевизия.

"Работех като шофьор и ме спряха за рутинна проверка. Оказа, че съм издирван за изземване на книжката, защото дипломата е нередовна”, каза още Спасов.

ОЩЕ: Заради новите изисквания за взимане на шофьорска книжка: Автоинструктори готвят протести

Красимир Георгиев от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България обясни, че до 29 септември 2017 г. за кандидатстване за придобиване на шофьорска книжка се изисква свидетелство за основно образование. След това за родените по-късно, които не практика не могат да имат средно образование, законът изисква да имат 10 клас.

„В закона не е уточнено 7. или 8. клас. Фигурира понятието свидетелство за основно образование”, уточни още Георгиев.

Тони Спасов вече е записал вечерно и ще изкара поне 10. клас.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес