Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС търси вратичка да стартира процедурата по избор на нов главен прокурор. Анализ на конституционалист и адвокат

09 септември 2024, 07:46 часа • 1584 прочитания

Преди конституционните промени действащият състав на Висш съдебен съвет (ВСС) не трябваше и не можеше да избере нов главен прокурор. Конституционният съд казва, че разпоредбите не са със самостоятелно действие и няма нужда да се обявяват за противоконституционни. Конституционният съд трябваше да си даде сметка, че забраната за избор на нов главен прокурор важи и за сегашния ВСС. ВСС ще поддържат тезата, че са длъжни да стартират процедурата по избор на нов главен прокурор. 

Toва заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред БНТ.

Още: ВСС обмисля да стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

Според нея, докато не бъде обновен изцяло ВСС, кадровият орган продължава да функционира, макар и неговите членове да са с изтекъл мандат. Макар и да има преходна разпоредба, която да не е обявена за противоконституционна може да се застъпи позицията, че това се е отнасяло точно за ВСС и той се е разделил механично въз основа на приетите конституционни промени, впоследствие обявени за противоконституционни, посочи Киселова, обяснявайки, че по този начин кадровият орган ще търси вратичка в закона, за да може да продължи процедурата за нов главен прокурор. Oще: Конституционният съд реши: Съдебната реформа е противоконституционна

Наталия Киселова определи като голяма политическа грешка забавянето за обновяване на ВСС. Сега се вижда колко силно се разгаря отново политическата криза, добави тя. 

Адвокат Емил Георгиев от Инициатива "Правосъдие за всеки" заяви, че няма особени очаквания от Прокурорската колегия на Висшия събеден съвет (ВСС) и ако има повече обсъждания за възобновяване на процедурата по избор на нов главен прокурор, те ще се случат в Пленума на кадровия орган. Днешната процедура ще е формална и ако има съществено обсъждане, то трябва да е през настоящата седмица - в четвъртък, коментира адвокат Георгиев. 

Той смята, че само пленумът на ВСС може да спре процедурата по избор на нов главен прокурор и указът на президента би бил обект на проверка от страна на Конституционни съд. 

Още: Изборът на нов главен прокурор пак идва на дневен ред

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес