Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС откри процедурата за избор на председател на ВАС

17 октомври 2024, 15:47 часа • 446 прочитания

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри процедурата за избор на нов председател на Върховния административен съд (ВАС). Решението беше подкрепено с 15 гласа "за", докато трима членове гласуваха "против" – председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, както и Атанаска Дишева и Олга Керелска.

В същото време, мнозинството от членовете на ВСС излязоха с декларация, в която отговориха на призивите да не се провеждат изборите за главен прокурор и председател на ВАС поради съмнения за легитимността на съвета, чиито мандат вече е изтекъл.

Съгласно утвърдения времеви график, номинации за нов председател на ВАС ще се правят на четири последователни заседания на Пленума на ВСС – на 24 и 31 октомври, както и на 7 и 14 ноември. Още: ВСС предлага новият председател на ВАС бъде избран през март догодина

Кога ще бъде изборът?

Председателят на ВАС Георги Чолаков предложи изборът на негов наследник да се проведе не на 20 март 2025 г., както е предвидено по план, а на 26 юни 2025 г. Според него това би позволило време за евентуално сезиране на Конституционния съд за тълкуване на параграф 23 от Преходните и заключителни разпоредби на Конституцията, както и за изчакване на решението на Европейския съд по въпроса за мандата на Инспектората към ВСС. Това би дало възможност и за привеждане на Закона за съдебната власт в съответствие с конституционните изисквания, както и за избиране на нов състав на ВСС.

„Предизвиквам Народното събрание да не говорят само, а да си свършат работата – да започнат процедура и да изберат нови членове на ВСС. Нека те да решат какво да правят с тази процедура. Омръзна ми да слушам какъв морал имал този ВСС и как манипулирал. Хората, които говорят най-много, да седнат и да свършат работата си“, заяви Чолаков. Още: Атанас Славов иска новият парламент веднага да смени състава на ВСС

Въпреки това, предложението му не беше прието. 11 членове на съвета гласуваха в подкрепа на провеждането на избора на 20 март 2025 г., докато седем бяха против, което не позволи гласуване за алтернативната дата – 26 юни.

Правила 

Съгласно Закона за съдебната власт, предложения за нов председател на ВАС могат да се правят от поне трима членове на Съдийската колегия, министъра на правосъдието или Пленума на ВАС. За да бъде избран нов председател, кандидатът трябва да получи най-малко 17 гласа. Още: ВСС измести старта на процедурата за избор на шеф на ВАС

Мандатът на настоящия председател Георги Чолаков изтича на 22 ноември. След тази дата, докато бъде избран негов наследник, ВСС ще трябва да назначи временно изпълняващ длъжността председател на ВАС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес