Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велико Желев се наоплаква от политиците и се закани да се изнесе от България

10 март 2023, 08:22 часа • 4230 прочитания

Искрено се надявах политиците да не посегнат на бизнеса. Като идват изборите, политиците без значение от коя партия почват да ругаят сторителите. Ние работим с избраните кметове, с правителството, с Народното събрание – хората, които са избрани. Това заяви бизнесменът Велико Желев, който беше арестуван на 6 март.

"В България бизнес не може да се прави – колкото по-рано избягаме от България, толкова по-добре", каза той. И уточни, че няма да продължава да е един от водещите строителни играчи в България: "Предпочитам да участваме в търгове в Македония (и т.н.)", каза Желев.

Попитан от bTV защо купи "Водстрой", свързана с Делян Пеевски по проекта "Южен поток", строителният предприемач отговори, че видял потенциал в нея.

ОЩЕ: Асфалтът е тънък, а колко дебел е арестът на Велико Желев?

На въпрос за АМ "Хемус", Желев започна с "искаме правила, искаме да си работим в нашата държава". После обясни, че "Автомагистрали" са направили търгове и са поканили много фирми. След търговете имало сключени договори, всичките с предвидено авансово плащане.

За участък 1 от АМ "Хемус" имало 213 000 000 лв да вземаме, аванс е обещан от общо 76 000 000 по два договора, но имало приспадания в размер на десетки милиони, обясни Желев.

Относно думите на Бойко Рашков за изнасяне на милиони в чували в Дубай, Велико Желев отвърна, че "всяка година" имало куп ревизии на "Хидрострой". Той видя като "обидни" наложени ревизии по времето на "Продължаваме промяната" - включително върху него и съпругата му. Как някой министър знае кой какво изнесъл в чужбина преди приключване на ревизиите – нали има банкова тайна, попита той. И добави, че е изнесъл пари в не една държава, а в много, но след като са платени данъци, законно.

Желев смята и, че сегашният служебен регионален министър арх. Иван Шишков бил подведен с проверките на качеството на магистралите. Няма как с една ядка за проверка да кажеш, че строителни компании са крадци. Не казвам, че сме безгрешни, може да има компроментирани участъци, носим си отговорността и гаранциите. 60 години сме на пазара, каза строителният предприемач.

Адвокатът на Желев – Менко Менков, обяви, че ще искат разпит на 44 свидетели за "предполагаемия инцидент" (става дума за официалното обвинение за изнудване). Юристът обяви, че бизнесът на Желев "работи с изключителни затруднения" и че ако авансите, дадени за държавни поръчки, изчезнат, то бизнесът на Желев трябва да ги върне.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес