Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вече има дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек

25 септември 2024, 15:24 часа • 351 прочитания

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) образува дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек Петров.

През август и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов внесе предложение в ПК на ВСС за налагане на наказание на Димитър Петров за нарушения, установени в хода на проверката на дейността му.

Тя беше разпоредена от и.ф. главния прокурор по повод ареста на 27 юни на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

Още: Заради нарушение по десетки дела: Сарафов иска наказание за прокурор Франтишек

Обвинението срещу него беше повдигнато за „присвояване на 1,44 млн. лева“ от фирма. На 28 юни съдът освободи Тупарев. Според Софийския градски съд Нико Тупарев няма как да извърши престъпленията, в които го обвиняват, тъй като е бил съдружник във фирмата.

През август Софийската апелативна прокуратура отмени постановлението за привличането като обвиняем на Тупарев и беше разпредена проверка срещу Димитър Франтишек.

Командирован за 3 месеца

Припомняме, че през юли т.г. Сарафов е издал заповед за командироването на Димитър Петров в РП-Смолян и Комисията по атестирането и конкурсите на Прокурорската колегия е дала положително становище.

Още: Отмениха обвинението на продуцента Нико Тупарев

Командироването е по искане на районния прокурор на града и е мотивирано с нуждата от кадрово обезпечаване. В РП-Смолян има четири свободни места - три за обвинители и едно за младши прокурор, при общ щат от 11 бройки.

Командироването на Димитър Петров е от 22 юли, тъй като дотогава той е в отпуск. Предвижда се той да работи в Смолян до 22 октомври тази година.

По закон съдия, прокурор или следовател може да бъде командирован при необходимост за не повече от 12 месеца с предварителното му писмено съгласие. В изключителни случаи обаче може да бъде командирован и без негово съгласие за най-много три месеца.

Без последствия за “Осемте джуджета“

Още: Помните ли "Осемте джуджета": Kомандироват прокурор Франтишек в Смолян за три месеца

Димитър Франтишек се свързва и с аферата “Осемте джуджета“. Неговото име зае централно място в сагата,  също му беше назначена проверка, но тя остана без последствия. Решението е на състав от петима съдии на Върховния административен съд (ВАС). То е същото като на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Преди около 7 години срещу Петров имаше сигнал, че е ударил деветокласник - и по този случай обаче не беше доказано нищо.

Още: Прокуратурата се отказа от искането за арест на Нико Тупарев

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес