Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варна никога не е била собственик на акции от Пловдивския панаир, обяви съдът

23 юли 2024, 15:59 часа • 2272 прочитания

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест".

Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир и не би могла да се разпорежда с тях, посочват в своето решение столичните магистрати. Още: Прокуратурата тихомълком прекрати делото за схемата на Портних с Пловдивския панаир

Решението

"С тези доводи за недопустимост на производството в тази му част се иска неговото прекратяване", допълват от СГС.

Според мотивите за решението прехвърлянето е нищожно, тъй като е извършено "при тежки нарушения на Закона за приватизация и следприватизационен контрол".

"СГС отхвърля предявения от държавата иск, представляван от министъра на икономиката и индустрията, с правно основание за установяване, че държавата има качеството на акционер, като носител на правата върху 16 314 400 поименни безналични акции, представляващи 29 % от капитала на търговско дружество "Международен панаир Пловдив", поясняват от Софийския градски съд. Още: Варна откупи "Дупка"-та от Гергов. Но по мед и масло ли е всичко?

Магистратите не уважиха искането на държавата акциите да бъдат възстановени.

Делото, с което държавата поиска да си възстанови 29 процента от акциите на изложението, беше заведено миналата година от министъра на икономиката Богдан Богданов.

Община Варна е осъдена да заплати близо 760 хиляди лева разноски по делото в полза на държавата. 

Решението на СГС може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от връчването му на страните. 

Историята

Казусът с акциите на Пловдивския панаир започва през 2016 г. Тогава правителството, начело с премиера Бойко Борисов, решава да прехвърли акциите на Варна с условието да бъдат разменени за собствеността на бизнесмена Георги Гергов върху т.нар. "дупка" в центъра на Варна. Сделката обаче не се осъществява и от държавния бюджет се отпускат 43 млн. лв., за да може община Варна да придобие собствеността върху "дупката". В замяна общината се ангажира да върне акциите на Пловдивския панаир на държавата, но това не се случва, въпреки решението на общинските съветници от 2017 г. Още: Окончателно: Варненските акции на Пловдивския панаир няма да отидат у Гергов

През 2021 г. местните съветници решават да апортират 29% от акциите на Панаира в "Пълдин туринвест", компания, собственост на Гергов. След като Гергов иска да увеличи капитала на фирмата си, Община Пловдив подава възражение и апортът на варненските акции е спрян. Също така е спряно и решението за увеличение на капитала на "Пълдин туринвест". Министерството на икономиката завежда дело в Софийския градски съд, с искане 29% от акциите да бъдат признати за държавна собственост.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес