Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Твърдение: Кражбите на автомобили носят законни данъци в хазната

10 ноември 2015, 09:00 часа
Реклама

Краде се колата, тя се намира благодарение на детективи, но те са като посредници. Щом детективите намерят колата, застрахователят плаща 18% обезщетение. 10% са за крадците, 5% за детективите, 3% за щети. И върху всички тези 18% се плаща ДДС. Това заяви главният редактор на „168 часа” Слави Ангелов пред Нова телевизия, твърдейки, че схемата му е разказана от полицаи.

В България през миналата година са откраднати 1918 автомобила, а са разкрити 49. До 9 ноември тази година има 1701 автокражби, а са разкрити 45. По думите на Ангелов през 80-те години на миналия век кражбите на коли са били около 4000, през 1995 година обаче са стигнали 20 000. След това се появяват „охранителните фирми” и кражбите намаляват наполовина, защото колите почват да се връщат срещу откуп.

Това, което се е променило през годините, е че сега групировките са вече много. Преди години са две и е било по-лесно да се върне автомобил, твърди Никол Станкулова, която е синоптичка в Нова телевизия и чиято кола е открадната буквално пред блока ѝ. Предупредиха ме в никакъв случай да не давам откуп, а от 3-то РПУ почти веднага задържаха заподозрян за случая. В този момент колата е била „изхвърлена” от извършителите, защото са се уплашили, че МВР е щяло да стигне до тях, заяви Станкулова. Физическият извършител е установе, сега срещу него ще има дело. Водещите на сутрешния блок обаче посочиха, че тя все пак е журналист в известна медия, а Станкулова си призна и, че е „от семейство на полицаи”.

Големият проблем е законодателен – законите са от 1968 година. На практика кражба на кола се води юридически чак като се обяви за издирване и това може да бъде наказано с 8 години затвор. При нас има например термин „отнемане” на автомобил. В Румъния решиха проблема – няма вече други термини, освен кражба, разказа Ангелов.

Според Слави Ангелов в България се дават два пъти повече за МВР като процент, отколкото в ЕС средно. От тези пари само 10% са за борба с престъпността – това е проблемът, каза той.

На снимката: Ярослав Димитров, автокрадецът, който предизвика яден коментар от Бойко Борисов, тъй като беше заснет да краде автомобил докато е под домашен арест

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес