Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трети провал: Остана само едно заседание за номинации за главен прокурор

03 октомври 2024, 12:08 часа • 376 прочитания

Няма постъпили предложения за нов главен прокурор и на третото от общо четири планирани за това заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). На тях трябва да се издигнат номинации, преди да се пристъпи към процедурата на изслушвания и окончателен избор на титуляр на поста, предвиден за 16 януари 2025 г.

Още: Първо заседание за номинации за главен прокурор - нула предложения

Още: Няма достоен за поста? Пак без номинации за главен прокурор на Пленума на ВСС

„Към настоящия момент не са постъпили предложения за главен прокурор“, обяви Стефан Петров от Прокурорската колегия днес, 3 октомври. Единствената дата, която остава, за да се правят предложения - 10 октомври.

Ако и на четвъртото заседание, на което е предвидено да бъдат излъчени кандидатури, няма такива, то процедурата за избор на нов главен прокурор ще бъде спряна на пауза.

Снимка: Борислав Сарафов, БГНЕС

Кой може да предлага номинации?

Право на номинации имат минимум трима членове на Прокурорската колегия, както и правосъдният министър. След промените в Закона за съдебната власт главен прокурор се избира с 13 гласа вместо с досегашните 17.

ВСС отстрани Иван Гешев през 2023 г. заради уронване на престижа на съдебната власт след думите му за "разчистване" на "политическия боклук". Оттогава изпълняващ функциите е Борислав Сарафов, който преди това беше заместник на Гешев.

Имаше доста политически реакции, главно от ПП-ДБ, че не трябва ВСС с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор и нови ръководители на Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Коалицията дори внесе такова законодателно предложение.

Стана ясно също така, че след избора на обвинител номер едно ВСС ще избере и председател на ВАС: ВСС измести старта на процедурата за избор на шеф на ВАС.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес