Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тестове за наркотици: Важно доказателство не стига редовно до съда, твърди адвокат

29 август 2024, 07:56 часа • 2543 прочитания

Основният проблем е липсата на техника, ресурс и лаборатории, които да изследват пробите за наркотици. Имаше в обществото огромно недоволство защо няма срок за изследване. Това заяви адвокат Силвия Петкова пред БНТ за отменената спорна наредба за тестването на полицаи. 

Още: Тестът за наркотици става положителен заради лекарства: Проверка на практика в Студио Actualno (ВИДЕО)

Тя обясни, че лекарства, които се продават без рецепта, могат да дадат положителен резултат за употреба на наркотици. Проблемът на тестовете не е че те са неточни, а тестовете се използват в цяла Европа и не са чак толкова лоши. Проблемът произлиза от цялостното съхранение на тестовите касетки, уточни тя. 

Важни записи при тестуването не стигат до съда

Адвокат Петкова добави, че има и записи затова как се правят тестовете за наркотици, но никой не ги е получавал. Тези записи винаги са изтрити към момента на образуване на делото. Има изключително голям произвол при тестването на шофьори, изключително голям, посочи тя. 

Добромир Добрев, зам.-председател на Централния полицейски синдикат, посочи, че наредбата за тестването на полицаи за наркотици е спорна и недовършена. Не се работи по актуализация на Drug test 5000, изтъкна още Добрев. По думите му, нямало абсолютно съвършен полеви тест за наркотици - затова има допълнителни, лабораторни изследвания и всеки може да обжалва пред съда. Друг е въпросът колко време, нерви и разходи значи такова нещо.

Добрев добави, че не са предвидени други тестове за полицейските служители, различни от сегашните. 

Още: Кои лекарства може да дадат положително фалшив резултат при тестване с дрегер ?

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес