Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът отмени домашния арест на Георги Георгиев по делото "Дебора"

29 август 2024, 18:47 часа • 741 прочитания

Окръжният съд на Пловдив отмени решението на Районния съд за пускането под домашен арест на Георги Георгиев, обвинен за нападението над Дебора Михайлова, съобщиха от съда.

Решението на Пловдивския районен съд за отмяна на мярката „задържане под стража“ на Георгиев е от 30 юли тази година. То предизвика вълна от възмущение, и официален протест от страна на прокуратурата в Стара Загора.

На 26-годишния Георги Георгиев са повдигнати общо 3 обвинения – за двустепенна средна телесна повреда след нанасяне на 18 прорезни рани с макетен нож, за принудително подстригване на косата на момичето и за заплахи за убийство.

Още: Случая "Дебора": Съдът пусна Георги Георгиев под домашен арест

След насилието Дебора получи 400 шева. Първоначално 26-годишният Георги е задържан за 72 часа, но след обжалване е пуснат от ареста без никаква мярка и с мотива, че евентуално извършеното от него е "лека телесна повреда".

През август 2023 г. обаче в нова експертиза пораженията по момичето бяха определени не като „лека телесна повреда“, а като „средна, включително и с опасност за живота“.

Случаят предизвика протести в цялата страна. Делото тръгна бавно и трудно. След като всички съдии в Стара Загора си направиха отвод, то беше изпратено в Пловдив от Върховния касационен съд. Георги Георгиев не се признава за виновен, а майка му е категорична, че не е отгледала насилник.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес