Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът остави в ареста Марин Димитров от аферата в митниците

01 август 2024, 17:41 часа • 2266 прочитания

Софийският градски съд (СГС) отказа да освободи от ареста Марин Димитров, който е един от обвиняемите за аферата с корупция в митниците. По делото обвиняеми са бившата шефка на агенцията Петя Банкова, бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, синът на Марин Димитров-Стефан, както и соченият за контрабандист Николай Николов-Паскал.

В ареста обаче са само Банкова и Димитрови, докато Коцев е на свобода срещу гаранция от 20 000 лева, а за Паскал съдът едва преди две седмици разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест.

След арестите в началото на април Марин Димитров, който е бивш шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), беше откаран в болница, но след това беше върнат зад решетките. Оттогава той няколко пъти поиска да излезе на свобода заради влошено здравословно състояние. Преди месец градският съд промени мярката му в домашен арест, но след това апелативният съд го върна в ареста. Още: Пеевски изпрати доклада за корупционните практики в Агенция "Митници" на службите

Днес СГС отказа да замени мярката му, като се мотивира с обосновано предположение, че е участвал в престъпленията, за които е обвинен и опасност да извърши друго. Съдът отбелязва, че свидетели са дали показания за участието му в престъпната група и за негови отношения с хора, които са нарушавали митническия режим, за да подпомагат контрабанда на стоки през границите. В показанията на тези свидетели те споменавали и за опити на Димитров да лобира за отстраняване на служители, които са възпирали контрабандата.

Според съда здравето на Димитров не се е влошило в последния месец и не пречи да остане в ареста, където го преглеждали редовно.

По време на заседанието адвокатът му Иво Найденов поиска клиентът му да бъде освободен, за да се грижи за болната си майка. Адвокат Найденов коментира показанията на един от свидетелите – бившият шеф на полицията в Хасково Чавдар Георгиев. Той обяснявал, че имало натиск да бъде назначен бивш служител на Военна полиция за полицай в областната дирекция на МВР в Хасково и му докладвали, че този полицай контактувал с лица от криминалния контингент, сред които Марин Димитров. Още: Дело срещу Сарафов за натиск над Живко Коцев? Ето кога ще стане ясно

„Не може да се твърди, че едно лице е от криминалния контингент, когато липсват каквито и да било данни за това. Говорим само за едни твърдения и не се подкрепят от доказателства. Прави се опит да се вмени на Димитров, че посредством познанствата си, е влияел на някого“, каза адвокат Найденов.

„Никога не съм извършвал никакви престъпления“, каза пред съда Марин Димитров.

От прокуратурата пък наблегнаха на високата степен на обществена опасност на деянието, тъй като е извършено от хора, които са били на висши длъжности, както и на данни за връзки на Димитров с бивши представители на съдебната и изпълнителната власт. Още: "Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Определението за оставянето му в ареста обаче не е окончателно и той може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес