Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът наложи мярка "задържане под стража" за Румен Гайтански

19 август 2024, 18:32 часа • 958 прочитания

Софийският градски съд постанови най-тежката мярка за неотклонение –„задържане под стража“, за Румен Гайтански-Вълка. Тя беше поискана от Софийската градска прокуратура.

Още: Румен Гайтански се яви в съдебната зала, съдът решава за ареста му (СНИМКИ)

Гайтански е разследван за присвояване на необезпечен кредит за 150 млн. лв. Заедно с него са обвинени бившият изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев. Според обвинението Гайтански и адвокат Георгиев са съучастници на Стоян Мавродиев, който е извършител на престъплението. Той все още е в неизвестност.

Още: Въпроси - за снимките на имотите на Мавродиев в Халкидики и за прокурора за ББР

На 16 август, когато сам се предаде, Румен Гайтански е отказал да отговаря на въпроси в Антикорупционната комисия и беше задържан за 72 часа. Миналата седмица другият задържан – адвокат Иван Георгиев, беше освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв. Той не е внесъл сумата и ще обжалва в едноседмичен срок.

Още: Адвокатът на Вълка: Не се страхува за живота си, ББР е виновна, че е отпуснала кредита

Миналата седмица антикорупционната комисия направи обиск в офисите на Гайтански и Мавродиев. Според разследването, част от близо 150 млн. лева пари от ББР са отишли за закупуване на луксозни автомобили. 

Още: Румен Гайтански се е предал на полицията

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес