Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдия Цариградска свърза свалянето на охраната на дома ѝ с Пеевски и Калин Стоянов

15 октомври 2024, 11:00 часа • 2478 прочитания

"Имам сериозни подозрения, че зад Червения пират се крият хора и мрежи от хора, които заплашват не само мен, а множество съдии". Това обяви съдия Владислава Цариградска от Окръжен съд - Плевен на изслушване в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 15 октомври.

Тя говори надълго и нашироко за задържания и вече пуснат на свобода Илко Захариев, известен с прякора Червения пират, който заплашваше политици и магистрати, включително тогавашния вицепремиер Мария Габриел и съдия Цариградска. Захариев е с психични проблеми. В средата на март Софийският градски съд реши да го освободи от ареста, като се аргументира, че съществува вероятност психичното му състояние да е такова, че да не може да бъде държан наказателно отговорен: Изчезна Червения пират, обвинен за заплахи срещу политици и магистрати.

Според Цариградска мъжът се е активизирал със заплахите не след като я е видял по телевизията, а след като съдийката е получила съобщение от говорителя на главния прокурор да се "кротне" и да не издава повече информация за действията на групата около Мартин Божанов - Нотариуса. Божанов беше убит в края на януари 2024 г. След смъртта му стана ясно, че е бил посредник между престъпния свят и съдебната власт - с рекет, принуди и заплахи мрежата му е контролирала решения на магистрати по различни дела. Владислава Цариградска осветли дейността му още преди години, същото направи и Антикорупционният фонд в свое разследване, но прокуратурата се задейства чак след убийството на Божанов. Доколко тя проверява сериозно, е друг въпрос - съдия Цариградска не вярва това да се случва. Тя и семейството и са заплашвани още повече след смъртта на Нотариуса заради това, че Цариградска продължава да говори за схемата.

Пред Съдийската колегия съдийката спомена още имената на прокурор Йордан Петров, на говорителя на главния прокурор Веселин Иванов, на депутата Делян Пеевски и на бившия вътрешен министър Калин Стоянов.

Още: "Доганчо даде поръчката на Делянчо". Съдия Цариградска разкри как се назначават хора в прокуратурата

Заплахи срещу Цариградска да се "кротне"

"На 5 юни в комисията с част от вас обсъждахме бездействията и всевъзможни похвати да не бъде разкрита обективната истина в разследването на това досъдебно производство – разследването срещу Червения пират. Притеснителното там е, че ми се отказва достъп до елементарна информация. На първо място, притеснително е какво прави прокуратурата, за да разследва голямата престъпна деятелност на тези мрежи за влияние, както самата Софийска градска прокуратура квалифицира тази деятелност след разстрела на Мартин Божанов. Имам сериозни подозрения, че зад Червения пират се крият хора и мрежи от хора, които заплашват не само мен, а множество съдии. Разумно е да подозираме, че тези мрежи оказват влияние при вземането на решение от магистратите в рамките на техния статут на независимост и неприкосновеност", заяви съдия Цариградска.

Тя подчерта, че няколко дни след изслушването ѝ пред ВСС на 13 февруари 2024 г. са започнали нови заплахи срещу нея и семейството ѝ, включително "ще я изкормим" и "ако не млъкне, ръцете и краката на съпруга и децата ѝ ще бъдат бетонирани на дъното на язовира".

Още: Никой не стоял зад Червения пират, заплашвал Габриел и съдия Цариградска, твърди МВР

"След като ме изслушахте на 13 февруари, си спомняте призива ми към вас да проверите дали моята теза за системна злоупотреба спрямо съдиите чрез използване на СРС, прокурорски проверки, медийни кампании на назидание и на наказване на съдии, бездействие при престъпни посегателства срещу съдии, след това мое участие, на 18 февруари, получих първото предупреждение - преди активирането на Червения пират. Говорителят на главния прокурор Веселин Иванов, през наша обща позната, ми прати предупреждение да се кротна. Беше ми пратен линк към публикация относно това, което съм говорила с вас. Говорителят на главния прокурор очевидно не искаше да продължа да говоря пред вас по тази тема. По-късно се активира Червения пират и всеки ден заплахите градираха, включително до смърт на децата ми, на мен и на съпруга ми. Нещата, които говоря пред вас, провокират някакви хора. Много е удобно хора с психични разстройства или умрели да бъдат посочени като автори", каза съдийката относно Червения пират.

Веселин Иванов вече отрече да е отправял такова предупреждение.

Още: Зад Сарафов като главен прокурор "стои една много широка, корпулентна фигура": Говори адв. Георгиев

Снимка: БГНЕС

Раздробено дело

През март всички големи магистратски обединения, прокурорски и съдийски – 4-те най-големи организации на Европа - излязоха с публичен призив към българските власти и към Европейската комисия да проследят внимателно и отблизо ситуацията в България: Еврокомисията следи изкъсо случая със заплахите към съдия Цариградска.

"Изглежда, че е очевидно къде се корени проблемът. Съдиите сме поставени като цяло в безсилна ситуация. Не само че нищо не се прави, но СГП раздроби мащабната деятелност, за която градският прокурор на София Илиана Кирилова каза, че включва разследване на ОПГ, в която участват и магистрати, която има за цел да оказва натиск върху съдии. Какво направи градска прокуратура след моето изслушване? По-късно Йордан Петров - наблюдаващият прокурор по делата за "Осемте джуджета" и "Нотариуса" - реши да отдели едно парченце от цялата тази мащабна деятелност, касаеща една малка случица, извършена от тези хора. Отдели произволно част от материалите и ги изпрати на местната прокуратура в Ловеч, която пък ги възложи в Троян. Една престъпна мрежа в един момент е раздробена и се разследва в Троян, а не в ГДБОП или от опитни следователи", каза Цариградска.

"Гешев през 2021 г. е попитан защо бездейства по случая на съдия Цветко Лазаров и по моя. Аз квалифицирам това бездействие като престъпно. Той каза, че спрямо Лазаров е прекратено, а спрямо мен няма да разследва, защото няма жалби. Нито един достоен български съдия не подава жалба. Жалба и до днес няма", каза тя.

"Съдия Олга Керелска на 13 февруари се опитваше да разбере от главния прокурор какво се случва. Дръзкият и арогантен отговор беше, че не може да питате", обърна се Цариградска към колегите. "Няма с какво да допринеса, вие трябва да питате. Трябва да питате всеки ден какво прави прокуратурата. Дали ще питате г-н Йордан Петров, който е натоварен със сложната задача да разследва всички известни престъпни мрежи, дали ще питате главния прокурор... Лично аз питам г-н Сарафов би ли ме уведомил защо се отхвърлят всички мои искания да бъде изяснен докрай механизмът. Имам основания да подозирам, че съм била контролирана със СРС. В разследването настоявам това да бъде изяснено, защото сплашването и подчиняването на съдиите върви ръка за ръка с тайни средства, с прокурорски проверки. Мисля, че са около 800 прокурорските преписки спрямо съдии. Ако това е вярно, кой раздава правосъдие – съдиите или тези, които с една проверка биха могли да контролират тотално живота на всеки един съдия?", попита тя.

"Главният прокурор, ако обича, да даде свобода на подчинените си прокурори и те да ми отговорят кой е издал разрешенията, контролирана ли съм, какви способи има спрямо мен, каква е ролята на медиите. Когато съдиите станат мишена на една почти империя от „медии“, смятате ли, че това гарантира на съдията свободата, която трябва да има? Знаете ли, че вчера моето изслушване от една медия е разпознато като един сложен световен заговор с цел аз да бъда промотирана пред обществото, да громя българската прокуратура, включително преследвайки политически цели. Аз трябвало да изпълня някакви противодържавни цели", допълни Цариградска.

Още: За честта на хората: случаят с "ПИК" и съдия Цариградска

"Знаете ли, че в ДАНС са привиквани съдии по подозрение, че са агенти на държави членки от ЕС, само защото хора от посолствата задават на форуми въпроси какво се прави и как функционира българското правосъдие", каза съдийката. Съдии, генерали, адвокати да са част от организирани мрежи за поръчкови убийства – прокуратурата почва проверки по такива анонимни сигнали, а това се "нелепи щуротии", смята тя.

"Уважаеми колеги, вие сте на ход. Оттук нататък аз мога да правя единствено това, което е по силите ми. Институционално само вие може да върнете достойнството на българското правосъдие. Това, което правят с мен, е атака срещу всеки един съдия", заяви Цариградска.

Сваляне на охраната: имат ли общо Пеевски и Калин Стоянов?

"Разследването в ГДБОП няма как да бъде независимо. Защо? Не са малко журналистическите публикации, които сочат доскорошния министър на вътрешните работи с групата на Мартин Божанов – Нотариуса. Имаше журналистически разкрития, че Калин Стоянов е предупреждавал Нотариуса за предприети срещу него действия", каза Цариградска за бившия вътрешен министър и бивш шеф на ГДБОП.

"На 25 юли 2024 г. народният представител Делян Пеевски влезе във временната комисия, занимаваща се с дейността на Нотариуса и "Осемте джуджета", и държеше сметка защо името му се споменава – в този ден той направи, меко казано, внушения, че вие, съдия Захарова, и Съюзът на съдиите в България участваме в някакъв политически заговор", обърна се съдийката към колегите си. "В деня, в който той хвърли с лекота тези обвинения, без никакво предизвестие беше свалена полицейската охрана пред дома ми. Това беше мярката, на която разчитах най-много заради трите ми деца. Живея в не най-хубавия квартал на Плевен", посочи тя.

"Известно ви е, че Калин Стоянов е водач на листа на партията на г-н Пеевски. Не ми е неудобно да назовавам нещата с истинските им имена. Искам да кажа на прокуратурата да не ме предупреждава какво имам право да говоря и какво - не, съгласно НПК", заяви Цариградска.

Още: Иван Демерджиев: Калин Стоянов се оказа пуделът на Пеевски

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес