Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Съдебната реформа се оказа смокинов лист": Асоциацията на прокурорите критикува и чака Конституционния съд

23 юли 2024, 08:06 часа • 1277 прочитания

Огромна част от промените в Конституцията са противоконституционни и са вредни за обществото. Промените в Основния закон няма да доведат по-добро развитие на съдебната система, няма да доведат до по-добро качество и няма да доведат до повече справедливост за гражданите. Това заяви пред БНТ Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите.

Още: Историческо: Промените в Конституцията вече са факт!

Каква се оказа съдебната реформа: Прокурорската позиция

Каква е съдебната реформа, която се прокламира в момента? Съдебната реформа се използва за едно смокиново листо, за да се правят безобразия в държавата. Какво ще правим, ако съдебната реформа приключи, запита Николов.

Той обясни, че в една правова държава всички трябва да имат доверие на съдилищата. Конституционният съд трябва да гарантира, че приетото законодателство е законосъобразно, посочи Николов. Нито дума по същество за следния парадокс с работата на прокуратурата, който беше частично премахнат със съдебната реформа: Законно е – когато прокуратурата е по-силна от съда (I част)

ОЩЕ: Решено: Съдът ще може да контролира работата на прокуратурата в някои случаи

Маските на промените в Конституцията паднаха

По думите му трябва да се подобри работата по конкретните дела – да се подобри наказателния процес, наказателното материално право, за да може служителите, които работят в правоохранителния сектор да работят по-ефикасно и по-добре. Промените в Конституцията поставят под угроза автономността на прокуратурата, продължи да критикува Владимир Николов.

Той добави още, че Асоциацията на прокурорите са били заблудени, а сега маските са паднали с крайни тези, че прокуратурата трябва да бъде поставен под политически контрол. Проблемите са налице и пътят трябва да е друг. Системата на прокуратурата трябва да бъде защитавана и да се направят фини настройки, за да може да работи още по-добре, призова Владимир Николов.

„Прокуратурата се развива, оздравява, има оздравителни сили и ще се види, че това е възходящо“, подчерта още той.

Още: ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес