Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Старт на делото за прегазените полицаи в Бургас: Ще се търсят всички мигранти от автобуса убиец

25 юни 2024, 12:40 часа

Окръжният съд в Бургас даде ход на делото за смъртта на двамата български полицаи, прегазени при гонка с автобус с нелегални мигранти. Делото тръгва след близо две години разследване - случаят е от 25 август 2022 г., когато полицейският патрул е направил опит да препречи пътя на шофьора на автобуса, но е бил премазан.

Реклама

При сблъсъка на място загинаха двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев.

Още: Паметна плоча за полицаите, убити от буса с мигранти в Бургас

През април 2023 г. съдът призна за виновни тримата сирийски граждани, обвинени за катастрофата с автобуса в Бургас. Районният съд тогава определи общо наказание от 4 г. и 10 месеца затвор за шофьора на буса – Омар Аднан. Сириецът Абдулах бе осъден на 4 г. и 4 месеца затвор - той е човекът, осигурил буса и ръководил схемата за трафик на мигранти. Непълнолетният Ахмад пък получи 1 г. и 10 месеца затвор. Ролята му в инцидента е на помагач на другите двама.

Какво стана ясно в началото на делото?

„Клиентът ми твърди, че е бил непълнолетен по време на извършването на деянието, деянието не е умишлено. Омар е направил спасителна маневра, завиване надясно, затова ще пледирам, че е действал по непредпазливост", заяви адвокат Калин Янев относно Омар Аднан, цитиран от БГНЕС.

Още: Задържали обвиняемия сириец ден преди катастрофата със загиналите полицаи, но бързо го пуснали

Според майката на убития полицай Йордан Илиев - Омар е прегазил служителите на МВР умишлено: „Абсолютно не съм съгласна с него! Видимо е, че той умишлено ги убива", каза през сълзи Анета Илиева.

Снимка: БГНЕС

„Ще настояваме ДАНС и полицията да положат усилия да издирят всички нелегални мигранти, превозвани в автобуса убиец, с който бяха прегазени двамата полицаи в Бургас, защото са важни за делото. Обвинението е за умишлено причинена смърт на двама полицейски служители, като случаят от наша страна е квалифициран като особено тежък. С превишена скорост, без задействане на спирачна система, при два варианта за избягване на ПТП, той предизвиква настъпилото ПТП", заяви прокурор Димитър Узунов.

Още: Отмениха наказанията на митничарите, обвинени за смъртта на двамата полицаи, убити от бус с мигранти

Днес бяха разпитани като свидетели собствениците на автокъщата, откъдето е закупен автобусът. Купувачът обяснил, че го взима за рязане на части.

„Видях по телевизора, какво да кажа! Притесних се. Веднага се обадихме в полицията да кажем, че автобусът е от нас, защото те се чудеха откъде е. Ако се бях усъмнил, че може да има нещо нередно, как ще го дам?", попита собственикът на автокъщата Иван Попов.

По време на делото трябва да бъдат разпитани всички 111 свидетели и 19 вещи лица, както и всички 47 нелегални мигранти, превозвани в автобуса. Днес нито един от призованите мигранти не се яви в съда.

Още: Прокурор за делото за каналджийство: Присъдите на сирийците са обидно ниски

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес