Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Софийският апелативен съд върна на работа кмета на Своге

30 декември 2014, 12:53 часа • 10205 прочитания

Отстраненият от длъжност кмет на Своге Жоро Цветков, който е обвинен за престъпление по служба, може да се върне на работа. Това става след като Софийският апелативен съд (САС) отмени определението на по-долната съдебна инстанция.

Апелативните магистрати прецениха, че няма нужда от продължаване на действието на мярката за отстраняването му от длъжност. Една от причините за това е, че до момента по разследването са извършени необходимите действия. Събрани са 73 тома материали и към момента заключения на вещи лица. Така дали е или не е кметът на работа, не влияе на разследването.

Жоро Цветков е отстранен от около 6 месеца и САС не намира тази мярка да продължава до максималното предвидено в закона. Определението е окончателно.

Самият кмет не бе на заседанието днес. Адвокатът му обясни, че определението трябва да влезе в сила и принципно веднага трябва да се върне. Тъй като днес е последният работен ден, той предположи, че на 5 януари Цветков ще се върне на работа, информира БГНЕС.

Адвокатът Петър Спасов обясни, че са разпитани много свидетели – всички настоящи и бивши служители на общината. За 73-те тома по делото, защитникът каза, че това са иззетите материали на общината.

По искане на Софийската окръжна прокуратура на 2 юни 2014 г. кметът на Община Своге Жоро Цветков бе отстранен от длъжност с определение на Софийския окръжен съд.

Спрямо него е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по служба за това, че в периода от 09.01.2011 г. – 22.07.2013 г. при условията на продължавано престъпление е нарушил служебните си задължения, визирани в Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с организирането и изпълнението на общинския бюджет, както и за нарушения на Закона за обществените поръчки.

На 27 март 2014 г. Софийската окръжна прокуратура привлече в качеството на обвиняем Жоро Радоев Цветков за извършено престъпление по служба.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес