Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следствието обвини парламента, че присъдата на Семерджиев не е максималната

22 април 2023, 18:27 часа • 5587 прочитания

Присъдата на Георги Семерджиев, който блъсна и уби с автомобила си две млади момичета на бул. "Черни връх" в София миналото лято, не е максималната, защото не била извършена на пешеходна пътека. Това заяви зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров пред Nova News.

В петък Семерджиев получи общо 20 г. затвор по 5 обвинения. Прокуратурата настояваше за над 22 г. зад решетките. Присъдата на Софийския градски съд подлежи на обжалване.

„Радвам се, че трудът, който положиха моите колеги от Националната следствената служба, даде резултат, какъвто очакваше обществото. Не може да даваме оценка на работата на съда. Това ще направи въззивният или касационният съд. Лично за мен беше очаквана присъдата. Нямаше как да се отиде на максималното наказание, тъй като липсва един елемент – смъртта да е причинена на пешеходна пътека”, обясни Тодоров. 

Той прехвърли топката на законодателната власт. Заяви, че още през лятото на 2022 г. е сезирал Народното събрание за това да бъде направена поправка в Наказателния кодекс.

"Беше внесен законопроект, но уважаемите народни представители не приеха елементарната поправка в Наказателния кодекс, която да даде възможност наказанието да е тежко, когато смъртта е причинена на тротоар или детска площадка", допълни той.

"Още в деня след катастрофата, когато задържаха осъдения, казах, че най-важното е да докажем кой е управлявал колата. Ако е имало лице на задната седалка, нямаше как да остане живо”, каза зам.-директорът на НСлС.

Според него следователите са свършили работата много добре и в кратки срокове. „Показахме на обществото, че съдебната система работи", твърди Ясен Тодоров.

Той коментира и новината, че Красимир Каменов - Къро е обявен за международно издирване с червена бюлетина от „Интерпол”. По думите му - българската прокуратура е предприела всички законови действия, които може.

ОЩЕ: Ясен Тодоров: Съдебната реформа е пропаганден балон, който ще се спука

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес