Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След обвинения в бездействие: Сарафов се захвана със заплахите срещу съдия Цариградска

16 октомври 2024, 12:07 часа • 1454 прочитания

Ден след изслушването на съдия Владислава Цариградска от Окръжен съд - Плевен в Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов се задейства по сигналите за заплахи за живота на магистрата и на членовете на семейството ѝ.

Още: Съдия Цариградска свърза свалянето на охраната на дома ѝ с Пеевски и Калин Стоянов

Сарафов иска справка със сигналите от МВР

Той е изискал от изпълняващия функциите главен секретар на МВР Мирослав Рашков в срок до 22 октомври 2024 г. да му бъде предоставена справка, съдържаща "обобщени и систематизирани всички налични в МВР данни за отправени заплахи за живота и здравето на съдията от Окръжен съд - Плевен Владислава Цариградска и нейни близки". Разпореждането на Борислав Сарафов е по повод изявления на съдия Цариградска, дадени по време на изслушването ѝ на 15 октомври 2024 г. в Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет, уточняват от прокуратурата в свое прессъобщение.

"И.ф. главен прокурор изисква справката да съдържа данни и от други ведомства, освен от МВР, в т.ч. Министерство на правосъдието, във връзка с осигуряваната на основание чл. 391, ал.3, т.3 от ЗСВ охрана на магистрата от ОС-Плевен. В случай че се установи, че данни съдържат класифицирана информация, същата следва да бъде предоставена по реда на Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация", посочва в разпореждането си от 16 октомври Сарафов.

Още: "Доганчо даде поръчката на Делянчо". Съдия Цариградска разкри как се назначават хора в прокуратурата

Съдия Цариградска: Прокуратурата бездейства

Владислава Цариградска, която изсветли още преди години действията на мрежата около Мартин Божанов - Нотариуса, заяви вчера пред съдиите от ВСС, че досега прокуратурата не прави нищо относно докладваните заплахи срещу нея, съпруга ѝ и трите ѝ деца. А тези заплахи са се увеличили многократно, откакто Божанов бе убит през януари 2024 г. и Цариградска отново заговори за схемите му като посредник между мафията и съдийската власт. Съдийката твърдеше, че чрез натиск и принуда магистрати били принуждавани да вземат определени решения.

Тя подчерта, че няколко дни след изслушването ѝ пред ВСС на 13 февруари 2024 г. са започнали нови заплахи, включително "ще я изкормим" и "ако не млъкне, ръцете и краката на съпруга и децата ѝ ще бъдат бетонирани на дъното на язовира".

Снимка: Борислав Сарафов, БГНЕС

Нещо повече - съдийката заяви, че по-рано тази година през говорителя на главния прокурор ѝ е било отправено предупреждение "да се кротне". Говорителят Веселин Иванов отрече.

Владислава Цариградска каза още, че делото около Нотариуса е било "раздробено" и част от него е пратена за разследване в Търговище.

Според съдия Цариградска зад Червения пират - арестувания и след това освободен мъж с психически проблеми, който заплашваше нея, Мария Габриел и други политици и магистрати - стои цяла престъпна мрежа. Нещо, което не беше установено от МВР - ведомството твърди, че Червения пират, на име Илко Захариев, действал самостоятелно.

Още: Изчезна Червения пират, обвинен за заплахи срещу политици и магистрати

Пред Съдийската колегия Цариградска спомена още имената на прокурор Йордан Петров - наблюдаващ прокурор по делата "Осемте джуджета" и "Нотариуса", на говорителя на главния прокурор Веселин Иванов, на депутата Делян Пеевски и на бившия вътрешен министър Калин Стоянов. Според нея свалянето на охраната на дома ѝ било свързано с Пеевски и Стоянов.

Припомняме, че през март няколко големи магистратски обединения в Европа, прокурорски и съдийски, излязоха с публичен призив към българските власти и към Европейската комисия да проследят внимателно и отблизо ситуацията със случая "Нотариуса" и заплахите срещу съдийката: Еврокомисията следи изкъсо случая със заплахите към съдия Цариградска.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес