Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал срещу бившия кмет на Пазарджик Тодор Попов в прокуратурата: Заради отпадъците на общината

16 юли 2024, 17:00 часа • 2332 прочитания

Входиран е сигнал в прокуратурата срещу бившия кмет на Община Пазарджик Тодор Попов е даден на прокуратурата. Сигналът касае сключване на договор за преработката на отпадъците в общината от 2020 година, който според подадените данни и твърдения е неизгоден, причинил е сериозни финансови загуби на общината и е създал предпоставка за нови такива: ДАНС, НАП и МВР на проверка в община Пазарджик

Сигналът по същество

В сигнала е описано, че основните проблеми, свързани с договора, са няколко. Твърденията: Според условията на договора, Община Пазарджик не получава никакви средства от хилядите тонове рециклируема пластмаса, хартия и стъкло, които се генерират всяка година. Тези материали остават изцяло за фирмата-оператор, което води до значителни загуби за общинския бюджет. Това положение се счита за изключително неизгодно, тъй като други общини в страната успешно получават значителни приходи от рециклируеми материали.

Още: Заради дарение на Пеевски ли беше акцията в Пазарджик?

В допълнение, в договора е включена клауза за неустойка в размер на 115 000 лева на ден за всяко просрочено плащане, независимо дали то е 5 лв. или 1 000 000 лева - неустойка, която достига почти 5 800 000 лв. днес. През 2023 година самият Попов е забавил плащания по фактури с месеци, което е довело до начисляване на неустойки и потенциални загуби за общината в размер на 6 млн. лева. Това е довело до допълнително финансово утежнение за общинския бюджет и манипулиране на обществен ресурс, твърдят източници на Actualno.com.

Още един интересен аспект на сигнала до прокуратурата: Анекс към договора, сключен по време на управлението на Тодор Попов, предвижда, че всички спорове ще се разглеждат от арбитраж, чиито решения са окончателни и не подлежат на обжалване. Тази промяна ограничава възможностите на общината да защитава своите интереси чрез обичайните съдебни процедури, които предвиждат разглеждане на делата на три съдебни инстанции. Това поставя общината в трудност да оспори неблагоприятни решения и допринася за увеличаване на рисковете, свързани с договора, независимо от извършваните редовни плащания в момента на задълженията.

Действията на Тодор Попов предизвикват сериозни въпроси относно управлението и взетите решения по време на неговите мандати като кмет на Община Пазарджик, коментират запознати със сигнала: Следите водят към Пазарджик: Ивелин Михайлов и "Величие"

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес